––> +

Comuna Puiesti interzice exploatarea gazelor de sist

REFERENDUM    Primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, si consilierii CL Puiesti interzic din nou explorarea si exploatarea gazelor de sist în comunã si vor organizarea unui referendum pe aceastã temã.

DECIZIE În urma dezbaterilor de pe 19 decembrie, organizate de APM Vaslui si Chevron în comuna Puiesti, pentru obtinerea avizului de mediu privind sonda de explorare în perimetrul Puiesti 1B, în comuna Puiesti se va organiza un referendum pentru consultarea populatiei pe aceastã temã. Mai mult, pe 30 decembrie, la sedinta de CL ce va avea loc, se va emite încã o hotãrâre de CL privind interzicerea explorãrii, dezvoltãrii si exploatãrii gazelor de sist în comuna Puiesti, dupã ce Prefectura Vaslui a câstigat în Contenciosul Administrativ anularea hotãrârii emisã pe 15 mai.

Consilierii puiesteni si primarul comunei Costel Moraru au decis ca la sedinta de CL din data de 30 decembrie sã fie introduse pe ordinea de zi douã proiecte de hotãrâre de importantã maximã pentru comuna Puiesti: interzicerea explorãrii, dezvoltãrii si exploatãrii gazelor de sist în comuna lor si organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei referitor la prezenta Chevron si a intentiei acestei companii sã amplaseze o sondã de explorare în Puiesti. Decizia a venit dupã ce la dezbaterea din 19 decembrie, oamenii din Puisti au arãtat clar cã nu doresc sub nicio formã ca sonda sã fie ridicatã la Puiesti, refuzând sã devinã comuna lor un al doilea loc unde jandarmii, asmutiti de guvernul Ponta si de Dumitru Buzatu, sã calce oamenii în picioare pentru cã se opun, la fel cum s-a întâmplat în comuna Pungesti. Tema dezbaterii de pe 19 decembrie a fost legatã de explorarea pentru gazele de sist, dupã ce Consiliul Judetean Vaslui a acordat recent companiei Chevron un certificat de urbanism pentru amplasarea sondelor pe raza comunei. Cei peste 300 de oameni prezenti la dezbatere au huiduit permanent pe reprezentantii ANPM si APM Vaslui, pe reprezentantul firmei care a întocmit studiul privind impactul asupra mediului privind amplasarea unei sonde de explorare pentru gazele de sist în comuna Puiesti. Din acest motiv, dupã aproximativ douã ore de huiduieli si scandãri împotriva Chevron si a celor care au organizat dezbaterea, Ciprian Soavã, reprezentantul Agentiei Nationale de Protectie a Mediului a suspendat dezbaterea iesind, împreunã cu ceilalti organizatori, într-un cor de huiduieli. Primarul comunei Puiesti a fãcut precizarea încã de la începutul dezbaterii cã el se situeazã de partea cetãtenilor din comunã si a adresat câteva întrebãri celui care a întocmit raportul. Nemultumit de rãspunsul dat, primarul Costel Moraru a pãrãsit prezidiul si a coborât alãturi de localnici, care au protestat toatã dezbaterea.

“Organizãm referendum!”

Primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, a precizat la acea dezbatere cã: „Apreciez numãrul mare de locuitori prezent la dezbatere si, chiar dacã întrebãrile lor s-au abãtut de la subiect, eu sunt în asentimentul lor. Eu zic cã nu se va ajunge ca la Pungesti si sper sã nu se ajungã ca acolo. Cred cã se va lua în considerare rezultatul referendumului pe care îl vom organiza, cel mai probabil, la începutul anului viitor. În acest sens, pe ordinea de zi a ultimei sedinte din acest an, cea de pe 30 decembrie, este prins un proiect de hotãrâre pentru organizarea referendumului. Nu avem bani, dar îl vom organiza pe bazã de voluntariat. Si mai avem prins încã un proiect de hotãrâre pentru interzicerea explorãrii, dezvoltãrii si exploatãrii gazelor de sist în comunã, deoarece cel anulat de Tribunalul Vaslui prin contencios nu era bine întocmit. Acum avem tot ce ne trebuie în materie de legislatie pentru a face ca acest proiect sã nu mai poatã fi atacat. Cu aceste proiecte vom merge la Prefectura Vaslui pentru vizã de legalitate si sper cã o vom obtine, astfel ca noi sã nu devenim un al doilea Pungesti, pentru cã oamenii sunt decisi sã reziste jandarmilor si oricui se împotriveste vointei lor”, a spus primarul Costel Moraru.

Scris de Cezara Mironica

(postat 30.12.2013)

Consiliul Local Puiesti a decis in sedinta din 30 Decembrie 2013, organizarea referendumului in data de 09 Februarie 2014.

(postat 10.01.2014)

Si totusi Compania americanã Chevron a primit pe 30 ianuarie acordul de mediu de la APM Vaslui pentru a putea face explorare pentru gazele de sist la Puiesti.

(postat 05.02.2014)

Va felicitam, Domnule Primar Moraru !

Asa ar trebui sa-si apere comunele si sanatatea lor toti Primarii Romani.

Asociatia Melidava

 In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.