––> +

Noutati in chestiunea gazelor de sist

Premierul Victor Ponta a afirmat in urma cu cateva zile ca Romania ar putea deveni independenta energetic in cel mult zece ani, in urma exploatarii resurselor de gaze si de titei din Marea Neagra, precizand ca Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru realizarea de noi sonde.

 

Asadar, vom putea fi independenti energetic si fara exploatarea periculoasa a gazelor de sist.

 

Totusi, Ministrul Mediului, D-na Rovana Plumb a acordat deja avizul pentru inceperea explorarilor in zona Dobrogea. Intre altele dumneaei lamureste:

 

Da, am dat avize pentru Dobrogea, pentru ca nu exista nici un fel de risc. (...) Se trateaza cu foarte mare seriozitate, este clar ca pe explorare, pe tehnologia utilizata, nu exista riscuri in ce priveste mediul, niciun fel de transfer in ceea ce priveste calitatea apei potabile, respectiv infestarea panzei freatice, pentru ca nu se utilizeaza tehnica de fracturare hidraulica.

 

Deci Ministrul Mediului recunoaste implicit ca tehnica in sine a fractionarii hidraulice este daunatoare pentru apa in general si pentru apa potabila in particular. Atunci de ce sa facem prospectiuni pentru ceva ce trebuie sa nu se intample ? Mai ales daca nici nu este necesar, dupa cum reiese daca luam in calcul chiar si numai informatiile recent furnizate de Primul Ministru.

 

Primaria Vama Veche a intentat un proces Guvernului, privind blocarea explorarii gazelor de sist. Asociatia Salvati Vama Veche i s-a alaturat. Ecologistii intentioneaza si ei sa dea in judecata Guvernul pentru ca a dat unda verde explorarilor de gaze de sist in Dobrogea.Sa speram ca guvernantii care tin in maini fraiele puse prin vointa poporului pe care trebuie sa il slujeasca, vor asculta glasul acestuia, asa cum este normal, si ca vor privi la alternativa pe care Bunul Dumnezeu tocmai ne-a aratat-o tuturor, pentru rezolvarea acestei numite “problema a independentei energetice”.

                                                   Cristina Aosan (10 Mai 2013)In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.