––> +

Declaratii Beijing si OMS privind Medicina Traditionala

      Oamenii au dreptul si obligatia de a participa la ingrijirea sanatatii lor.
      Guvernele trebuie sa infiinteze sisteme de calificare, acreditare sau autorizare a practicienilor de medicina traditionala.

      Acestea sunt idei sustinute de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in DECLARATIA DE LA BEIJING, adoptata de catre Congresul privind Medicina Traditionala a OMS, de la Beijing, China,  7-9 Noiembrie 2008.
      Este un act oficial al OMS, o recunoastere internationala a valorii si potentialului medicinei traditionale, alaturi de necesitatea inglobarii ei in sistemele nationale de sanatate. De mare insemnatate pentru utilizatorii si practicienii medicinei traditionale., persoane fizice sau organizatii.

      Alte afirmatii din declaratie:
- cunostintele privind medicina, tratamentele si practicile traditionale trebuie respectate, pastrate, promovate si comunicate pe scara larga
- comunicarea intre furnizorii de servicii medicale conventionale si traditionale trebuie consolidata
- este necesar sa se puna bazele unor programe de formare adecvate pentru profesionistii din domeniul sanatatii, studentii la medicina si cercetatorii implicati

Mai mult, la urmatoarea sa adunare, din 8 Mai 2009, OMS adopta propria sa declaratie in care isi insuseste in totalitate declaratia de la Beijing si o recomanda tuturor statelor membre.
  
Am tradus in intregime (sublinierile ne apartin) spre folosul tuturor celor implicati:
- Declaratia de la Bejing
- si Declaratia OMS emisa in baza Declaratiei de la Beijing, 08 Mai 2009 

Aici se poate citi Declaratia de la Beijing in limba engleza.
Site-ul Congresului OMS privind Medicina Traditionala, Beijing, 7-9 Noiembrie 2008
Declaratia OMS in engleza
                                     
                                   Echipa Melidava
(postat 20.04.2015)

 In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.