––> +

Zeolitul intre adevar si minciuna

      Unele articole scrise in ultima vreme pe teme de medicina naturista ma pun in situatia de a-mi arata un propriu punct de vedere. Ce-i drept, articolele la care fac referire (adevarul.ro/sanatate/medicina naturista) vorbesc despre unii medici naturisti sau terapeuti care inteleg sa-si faca reclama de o maniera exagerata pentru ei si produsele pe care le promoveaza. Aceasta nu face onoare nimanui, insa nici nu trebuie sa confundam unul ori mai multe elemente dintr-un sistem cu sistemul in insusi.
      Naturismul romanesc este un spatiu afectat din pacate, de morbul comercialismului. Medicina conventionala, stiintifica si de-acum auto-intitulata traditionala, desi are doar putin peste 100 de ani vechime, a ajuns sa nemultumeasca in mod constant pacientul. Acesta este motivul pentru care peste tot in lume oamenii cauta o alternativa. Fireste, alterantiva cea mai uzuala este recursul la traditia medicala a fiecarui spatiu geografic si cultural, fiind cea mai la indemana. Abia apoi urmeaza ideea unui demers exotic, apelul la medicina orientala. Finalmente, cand se ajunge la ultimele sperante, nu putini sunt cei care ajung sa-si incerce norocul pe la vindecatori cu diverse puteri nevazute declarate, mai mult sau mai putini reale. Iar nestiinta si frica, dorinta disperata de a trai si a invinge in aceasta lume, ii determina pe destui sa apeleze la vrajitoare si mai nou, samani. Undeva, in aceasta tesatura, se afla si zarafii naturismului romanesc. Destule firme care vand, fara sa stie ce, cum si cat, doar pentru ca merge... Unii chiar au vechime in acest domeniu si s-au imbogatit, speculind credulitatea unui client special, pacientul disperat. Cu amaraciune trebuie sa admitem ca de cand sunt Lumea si Pamantul au fost si lupi, au fost si oi. Asadar cade in obisnuitul lucrurilor ca unii oameni sa incerce sa-i insele pe altii. Homo homini lupus est, nu ? Dar tot la fel, este firesc ca din societate sa se ridice alti oameni care sa incerce sa apere dreptatea si pe cei care sunt intr-un fel, mai slabi; adica in cazul de fata, mai necunoscatori.
      In orice lucru este nevoie de masura. Orice fel de reactie trebuie sa porneasca de la cunoastere si nu de la o revolta emotionala. Iar cunoasterea inseamna competenta si experienta in domeniul de referinta. Ori daca vorbim de un domeniu special, este nevoie de o voce autorizata in acel domeniu si nu de una care chiar daca are titluri academice intr-o alta sfera, isi permite sa vorbeasca despre subiecte din domeniul in care nu activeaza. Poate ca pentru unii profesori si academicieni ai nostri, taierea sub limba nu este o solutie in tratarea hepatitelor. In fapt, e prea simplu si pune in lumina proasta intreaga cercetare si practica medicala conventionala. Torusi realitatea nu poate fi negata, mai ales cand are explicatii logice intr-un alt sistem medical, cum este Medicina Traditionala Chineza. Si discutia poate continua pe alte teme similare.
      Revenind la subiect, si la mult prea multa publicitate facuta zeolitului, care a impins lucurile in ridicol si derizoriu, pot sa va spun cu sinceritate urmatoarele:


- primul articol scris in 2009 in Formula As despre zeolit, a fost generat ca idee de noi, dupa experienta de cativa ani cu produsele Biofarm D.O.O. Serbia si Spitalul Nova Vita. Dar nu am fost si nu suntem responsabili de cele scrise, chiar daca am fost chemati sa corectam pe parte medicala recomandarile de acolo. Ulterior am cautat cu asiduitate sa verificam afirmatia pripita ca zeolitul ar fi fost folosit drept radio-protector la Chernobil. Nu am gasit nicaieri o referire care sa verifice aceasta afirmatie. Asta chiar in conditiile in care sansa ne-a oferit ocazia sa vorbim cu oameni care au fost martori directi ai evenimentului si actiunilor defasurate ulterior acolo. Deci foarte probabil afirmatia ca zeolitul ar fi fost folosit ca un fel de „arma” secreta in lupta contra radiatiilor de la Chernobul, este neadevarata.


- afirmatia ca zeolitul este utilizat in sistemul medical traditional indian este complet falsa. Cu o competenta in api-fito-terapie emisa de Ministerul Sanatatii, cat si cursuri de Ayurveda si acupunctura pot afirma ca zeolitul nu este cunoscut si folosit nici de Ayurveda si nici de Medicina Traditionala Chineza.


- in ceea ce priveste activarea lui in piramida, nu ne indoim ca producatorii au construit o piramida mare in laboratorul de productie sub care sa incapa suficiente cantitati de zeolit. Dar imi aduc aminte acum de un fapt amuzant din studentie. La examenele de socialisam stiintific, adesea profesorul ajungea la intrebarea finala: „De cate ori ai trecut peste materie student ?”, la care acesta raspundea: „De doua ori domn` profesor !”, cu priviri care cereau o nota de trecere. Si studentul nu mintea, fiindca inainte de a pleca la examen punea pe pragul usii toate cursurile si cartile nedeschise apoi trecea peste ele cu piciorul, de doua ori ...


      Toate aceste afirmatii gratuite, ca si altele care se vor mai face probabil, sunt incercari de a-i crea o faima comerciala umflata. Nu exista panacee si nici el nu reprezinta unul. Dar dezvaluirea acestor exagerari nu atinge cu nimic realitatea ca  zeolitul  are foarte bune efecte si o valoare deosebita dovedite practic. Pentru noi a fost o revelatie in urma cu opt ani, iar de atunci il utilizam in mod curent pe mai multe directii, in cabinet si acasa.

                                                 Dr. Cristina Aosan
(postat 12.12.2013)

Alte articole despre zeolit:
1. Zeolit - un mineral in lupta cu cancerul
2. Zeolitii si beneficiile lor pentru sanatate - dialoguri cu specialistiiIn conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.