––> +

Falsuri apicole in Romania - Miere

Dragi Prieteni ai Apiterapiei,

 

Cei care am fost prezenti la Congresul nostru de Apiterapie (www.apiterapie.ro) de acum o luna la Bucuresti (Octombrie 2010), ne aducem aminte ca D-na Cristina Mateescu (Director General al ICDA Bucuresti www.icdapicultura.ro) atragea atentia asupra faptului ca pe rafturile magazinelor din Romania exista destula miere falsificata si ca se fac analize pentru depistarea ei.

Iata ca au aparut si rezultate, cum se poate vedea in analizele atasate. Se observa din aceste analize facute pentru sortimente de miere preluata de pe rafturile supermarketurilor, ca se vinde mult sirop de glucoza industriala sub etichetajul de miere. Uneori este amestecat cu o parte de miere sau doar cu diverse polenuri, spre a mima un anume tip floral. Caci nici analizele polinice nu sunt in regula, adica acele analize care depisteaza tipul floral de miere dupa continutul sau de polen. In mod normal un anume sortiment de miere (de exemplu salcam) trebuie sa contina minim 20% polenul florilor respective (salcam in cazul exemplului anterior). Desi sortimentele analizate sunt vandute drept miere de salcam, doar unul singur respecta acest procentaj, in timp ce restul se incadreaza conform analizelor la miere de rapita, in cea mai mare parte.

Astfel de fapte sunt un atentat la sanatatea cumparatorilor, care nu ar trebui sa existe in lumea apiterapiei si a apicultorilor.

Este ingrijorator ca unii oameni inteleg sa traiasca inselindu-i pe altii, este ingrijorator ca institutiile abilitate sa controleze produsele de pe piata pot avea asemenea scapari.

Daca firmele respective ne mint astfel cu privire la unul dintre produsele lor, ne putem astepta ca si alte produse pe care le furnizeaza sa fie la fel. Ca atare aceste firme ar trebui demascate public si evitate atat de cumparatori, cat si de magazine.

Pana atunci, ce putem face este sa refuzam a cumpara aceste produse, sa ii informam cat mai mult pe cei din jurul nostru si sa ne straduim ca intre noi, cei care ne cunoastem, sa lucram pe baza de incredere.

 

Dr. Cristina Aosan

Vice presedinte al Societatii Romane de Apiterapie

Membru al Comisiei de Apiterapie a Apimondia

(postat Noiembrie 2010)

Alte articole despe miere:

Miere, roua florilor - caracteristici generale

Miere, roua florilor (2)

Miere - sorturi autohtoneIn conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.