––> +

Extractele de cafea verde - cura de slabire sau cursa spre infarct ?

      Sa slabim miraculos, adica repede si continuind sa mancam orice, oricat, in orice ritm, fara sa asudam pentru asta – acestea sunt dorintele majoritatii supra-ponderalilor. Iar oferte care sa le promita implinirea lor sunt destule pe piata.
      Intre ele la moda este extractul de cafea verde. Mai multe publicatii in format print si on line, printre care si Formula As din pacate, s-au grabit sa-l recomande drept “miraculos” pentru a slabi fara efort. Visul mult dorit al supraponderalului pare posibil de a se implini. Explicatia pentru acest proces fantastic care sfideaza realitatea, a fost pus pe seama unei substante revolutionare: acidul clorogenic.
      De fapt efectul sau asupra slabirii este incert. Se pare ca ar diminua absobtia glucidelor ingerate si ar avea un usor efect laxativ. Dar acestea sunt neinsemnate in raport cu efectele spectaculoase care se atribuie extractelor de cafea verde. Pe de alta parte, acidul clorogenic este prezent in cafeaua verde in cantitati insignifiante.  In cantitati mai mari dupa surse serioase se gaseste in piersici, prune, bambus, cartofi, dar acestia din urma nu ajuta deloc la slabit. Cantitati apreciabile se gasesc insa in frunzele Floarea soarelui, imediat dupa deschiderea lor.  Explicatiile despre implicarea acidului clorogenic in procesul “magic” de slabire sunt simple naivitati cand sunt reproduse de oameni fara experienta.  Ele  constituie insa un pericol pentru sanatatea semenilor atunci cand sunt difuzate de publicatii si ziaristi care se pretind formatori de opinie.
      Cei care au utilizat extractele de cafea verde se impart in doua categorii: unii la care nu s-a intamplat nimic si altii la care s-a produs efectul anuntat. Explicatia consta, din pacate, in faptul ca extractele care s-au dovedit eficiente sunt aditivate cu sibutramina, o substanta farmacologica interzisa pentru suplimente alimentare in U.E si S.U.A.
      Sibutramina este un derivat de amfetamina. Efectul principal al sibutraminei consta in cresterea cantitatii de noradrenalina si serotonina disponibile in sistemul nervos. Ca urmare scade apetitul, dar totodata determina irascibilitate si probleme de ritm cardiac. Amfetamina are efect stimulator asupra sistemului nervos central si periferic. Daca este utilizata abuziv pot aparea agitatie, stare de panica, hipertensiune arteriala, aritmii cardiace, tulburari digestive (greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale). Folosirea sibutraminei si amfetaminei este permisa doar sub forma de medicament, sub observare medicala.
      Sibutramina este adaugata in mod clandestin unora dintre loturile de extracte de cafea verde. Compozitia de pe eticheta nu mentioneaza prezenta ei. Aceasta s-a descoperit in urma unor accese care i-au dus la camera de urgente cardiologice pe unii consumatori.
      Toate produsele de acest tip sunt acum atent verificate in vamile noastre, si nu de putine ori intregi loturi sunt incinerate dupa ce se dovedeste prin analize prezenta sibutraminei. In Serbia acum mai multi ani de zile a fost un mare scandal legat de aceste produse care au imbogatit pe unii si i-au imbolnavit pe altii mai putin cunoscatori.
      Este posibil ca pe viitor sa apara si alte produse care sa utilizeze diverse substante cu efecte similare. Un lucru va rog sa retineti: nu se poate slabi fara vointa, perseverenta si efort.
      Pentru mai buna si corecta Dvs. informare, am tradus un articol publicat in 2010 in presa sarba, al carui titlu este “Cafeaua verde, preparat pentru infarct: de ce ne punem viata in pericol pentru a avea o silueta supla?”

                   Dr. Cristina Aosan

(postat 15.06.2014)In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.