––> +

Seminar de apiterapie in Finlanda

      Privesc curioasa prin hubloul avionului la intinderea marii inghetate de dedesubt. Ne apropiem de Helsinki. Sint pentru prima data intr-o tara nordica. Desi e 16 Martie, aici oamenii inca nu se gandesc la primavara. Intotdeauna am iubit iarna si zapada, asa ca acum voi avea ocazia sa ma bucur din plin de ele.
      Pe aeroport ma intampina Maritta cu voiosie. Anterior doar corespondaseram pe internet, dar parca ne stim de mult. Pe drumul spre Mikkeli, localitatea in care s-a desfasurat seminarul de apiterapie pe care m-au invitat sa-l sustin, imi povesteste ca participantii sint foarte entuziasmati de acest inceput.
      Pana acum, Asociatia Apicultorilor din Finlanda s-a ocupat doar de activitatea de apicultura, iar apiterapia este foarte putin cunoscuta. Dintre produsele stupului se vorbeste cel mai mult despre miere. Exista doar cateva persoane in intreaga tara care aplica timid unele proceduri apiterapice. Aceasta si pentru ca sistemul medical functioneaza strict pe linie conventionala, farmacologica.
 
   Foto: In ziua 1 de seminar

      Dar pentru ca in asociatia apicultorilor au inteles ca produsele stupului au un potential terapeutic, mai ales dupa ultimul Congres Apimondia desfasurat la Istanbul, s-au hotarat sa intreprinda ceva pe acesta directie. Asa ca mi-au lansat invitatia de a-i initia in cunoasterea produselor stupului drept remedii pentru sanatate. Au avut numeroase solicitari de inscriere la seminar, dar s-au oprit la 65 persoane, dat fiind ca este primul eveniment de acest tip si ca am planuit numeroase elemente practice, la care e nevoie ca toti sa aiba acces.  
      Seminarul s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, 17 si 18 Martie, de dimineata pana seara. Inca de la inceput, i-am intrebat cati consuma polen. Spre surprinderea mea, s-au ridicat mainile a circa jumatate dintre ei. Frumos !  Dar cati consumati polen zilnic ?  Doar sapte maini. Cati consumati polen crud ?  Doar doua maini, cu mentiunea ca e ocazional, intrucat la ei acum se gaseste doar polen uscat.
      Ei bine, ulterior situatia s-a schimbat radical si au inceput sa intrebe despre colectarea corecta a polenului, dispozitive de colectare, maniera de pastrare la congelator. Acestea dupa ce au gustat din probele pe care le-am luat cu mine, cateva sorturi de polen crud din Romania, cat si polen uscat romanesc si finlandez, apoi le-am preparat doua vase mari cu polen crud dizolvat in apa cu suc de lamaie si apilarnil. S-au delectat toti si multi au cerut supliment din potiunea magica.
      Si bineinteles au fost foarte atenti la intreaga prezentare despre componentele, proprietatile, actiunile polenului, fiecare corelate cu aplicatiile lui practice. S-a depasit timpul alocat initial polenului, caci au pus multe intrebari si am vrut sa le clarificam pe toate.
      Am procedat la fel pentru fiecare dintre produsele albinelor, cu explicatii, multe exemple clinice din experienta personala, elemente practice, degustat, mirosit, pipait comparativ pe diverse sorturi si/sau extracte ori preparate disponibile. Am facut si cateva demonstratii de proceduri apiterapice.
 
  Foto: Cu si despre produsele apicole

      Cu multa nerabdare asteptau subiectul apilarnil. E mare fierbere acum la ei pentru a-l intelege si utiliza, dat fiind ca din toamna lui 2017 legea a acceptat utilizarea de larve de insecte in alimentatie.
      De asemenea dornici sa stie despre energia stupului si albinelor, frecventele lor subtile cu utilitatile pentru sanatate.
      Am lucrat permanent interactiv. M-a impresionat ce intrebari concrete si inspirate au pus, care au initiat discutii instructive, care le-au inspirat puncte de pornire a unor activitati apiterapice.
 
  Foto: In ziua 2 de seminar

      In programul primei seri aveam honey-sauna, sauna cu miere. La ei sauna e obicei national, exista o sauna in fiecare casa, ba chiar si in fiecare apartament modern de bloc. Mai demult, la blocuri era o sauna comuna pe fiecare scara, iar locatarii alcatuiau de comun acord un program prin rotatie. Le promisesem dinainte o surpriza, asa ca le-am pregatit de acasa un amestec de miere cu pulberi de plante medicinal-aromatice si macerat de polen in miere. Le-am explicat cum, dupa prima tura de sauna, sa-l aplice pe pielea intregului corp, sa-l lase cateva minute apoi sa frictioneze usor inainte de indepartarea sub dus, dinaintea turei a doua de sauna. A doua zi dimineata povesteau incantati ce bine s-au simtit, au dormit si ce catifelata le lasase pielea aceasta procedura.
      Este impresionanta pasiunea lor pentru albine si produsele acestora, daca ne gandim ca in aceasta tara nordica sezonul apicol e mult mai scurt decat la noi, adica maxim trei luni. Iar cei care locuiesc dincolo de cercul polar au numai o luna de sezon apicol. si totusi sint tenace si foarte activi in dorinta lor de a merge mai departe pe acest drum.
    
  Foto:  Castel in expozitia de statui din ghiata
  Foto:  Biserica din Mikkeli
 
  Foto:  Ambarcatiuni prinse in ghiata lacului

      Ii admiram pe acesti oameni destoinici, demni de lauda. M-am simtit onorata si fericita sa le fiu alaturi in acest inceput de drum. Le dorim mult succes si cale deschisa in apiterapie pentru sanatate !

                                           Dr. Cristina Aosan
                                   Membru în Comisia de Apiterapie a Apimondia
(postat 30 Martie 2018)In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.