––> +

Martisor versus 8 Martie

      8 Martie Ziua Internationala a Femeii ... comuniste ?
      De ce va mirati ? Acesta este adevarul.
      Ziua de 8 Martie a fost desemnata zi internationala a femeii prin eforturile miscarilor sindicale socialiste internationale, si a celor mai implicati comunisti ai vremii.
      Astfel: in 28 Februarie 1909 este sarbatorita pentru prima data ziua femeii, in New York, ca amintire a unei greve organizata de un sindicat socialist de femei. Dar aflam ca “in ciuda a ceea ce s-a pretins mai tarziu, pe data de 8 Martie nu a avut loc de fapt nici o greva”. Istoria mentioneaza un mars al femeilor in 1908. Cum era de asteptat din partea unor comunisti, aceasta initiativa, in esenta laudabila, incepe cu o minciuna.
      “În August 1910, cu ocazia Internationalei Socialiste reunita la Copenhaga, activista socialista germana Luise Zietz impreuna cu colega ei Clara Zetkin propun sarbatorirea zilei internationale a femeii, fara a specifica insa o data anume.”
                 
       Luise Zietz – considerata de colegii sai de partid o “agitatoare de succes”
           
                Clara Zetkin pe numele ei de nastere Clara Josephine Eissner, fiica unui protestant devotat. Adopta numele de Zetkin al concubinului sau Ossip Zetkin, evreu rus, cunoscut pentru vederile sale de stanga. co-fondatoare a Ligii Spartachista, factiune socialista radicala, care se transforma in Partidul Comunist German. Reprezinta acest partid in Reichstag.
         
              Clara (stg) si Rosa (Rozalia) Luxemburg, evreica poloneza, teoreticiana a marxismului, co-fondatoare a oficiosului KPD (Partidul Comunist German), ziarul Steagul Rosu.
      Internationala socialista: “Asociatia Internationala a Muncitorilor (IWA, 1864-1876), de multe ori denumita si Prima Internationala, a fost o organizatie internationala care a vizat unirea unei varietati de organizatii de stanga socialiste, comuniste, grupurile politice anarhiste ?i organizatiile sindicale... A fost fondata in 1864,... Londra. Primul congres a avut loc in 1866 la Geneva.” La aceasta Prima Internationala participa si Karl Marx, in varsta de 46 de ani, ca jurnalist emigrant. Organizatia s-a dizolvat in 1876 ca urmare a faptului ca s-a divizat in doua factiuni, cea socialista si cea anarhista…
      Ziua internationala a femeii a fost sarbatorita pentru prima data in 19 Martie 1911. Incepind cu anul 1913, o parte din femeile din Rusia, angajate in industrie si cooptate in diverse organizatii de stanga, au sarbatorit ziua femeii in ultima Duminica din Februarie. In anul 1917, ultima Duminica din Februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 Martie pe stil nou. Dupa Revolutia din Octombrie, comuni?tii Alexandra Kollontai (co-fondatoarea ziarului Rabotnitsa, femeia muncitoare) si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 Martie ca sarbatoare oficiala in Uniunea Sovietica.
      La noi in tara “femeile au inceput sa serbeze Ziua Internationala a Femeii incepand cu anul 1945, dupa instalarea Guvernului Petru Groza, la 6 Martie 1945. Peste 200.000 de femei manifestau pentru apararea pacii, pentru apararea Republicii, pentru dezvoltarea relatiilor de prietenie cu popoarele vecine, pentru solidaritatea internationala a femeilor si pentru succesul Frontului Democrat Popular in alegeri. Constanta Craciun, Ana Pauker, Alexandra Sidorovici, Stella Moghioros, Liuba Chisinevschi, Florina Mezincescu, Eugenia Radaceanu, Ghisela Vass, Ecaterina Borila erau femeile ce se remarcau de fiecare data si se implicau activ in organizarea si desfasurarea marsurilor, cat si a organizatiilor de femei muncitoare din Romania” - sursa: https://luptaanticapitalista.wordpress.com/2011/03/07/8-martie-ziua-internationala-a-femeii/
                                             
                      Foto: 8 Martie 1914, Ziua femeii militante
      Eu cred ca Ziua Femeii este ca si cea a Barbatului, ziua din fiecare zi in care sintem fericiti. Fericiti impreuna.
      Este necesara o zi a femeii ? De ce nu ? Dar a barbatului ? Dar oare in traditia noastra nu exista deja o astfel de zi ? De ce este nevoie sa ne regandesca cineva strain calendarul in termenii luptei de clasa, a unei dialectici care imparte oamenii in doua parti, care se cer celebrate distinct, formal si administrativ, fiind necesara in acest sens o rezolutie ONU ? Nu se ascunde aici si o masura de tip “divide et impera“ ? Altminteri sigur ca o zi libera in plus nu strica nimanui, daca stii ce sa faci cu ea. Iar pentru bussines e bine, e momentul in care barbatii, unii dintre ei romani verzi, rup florariile, magazinele de gablonturi si suvenire, parfumuri si naturiste, pentru o atentie, ca sa obtina atentie…
      Dar intreb: oare nu ar fi mai cuminte sa ne celebram propriile sarbatori ? Cand intreaga lume trece printr-o criza morala si identitara, de ce noi care avem o mitologie, traditii si dovezi arheologice ce sustin existenta unei astfel de sarbatori pe 1 Martie, inchinate femeii, primaverii si renasterii naturii ajungem de rasul comunistilor, sa le celebram sarbatorarea ?  
      Dovezi arheologice imping traditia martisorului cu 8.000 de ani in urma. Au fost gasite siraguri de pietricele de rau vopsite in alb si rosu in mai multe situri arheologice, si se presupune ca aceste siraguri ar fi reprezentat primul martisor. Ele erau insirate pe ata si se purtau la gat.
      Inceputul anului la traci era legat de sarbatorile unei divinitati a fertilitatii si vegetatiei Marsyas Silen. Se celebra renastera naturii.
      Simbolul funiei, doua fire impletite, care strabat timpul impreuna, viata in esenta ei, se regaseste in intreaga simbolistica a civilizatiei populare romanesti. Doua fire rasucite unul dupa altul, precum  cele doua spirale ADN. Culorile rosu si alb simbolizind viata si spiritualitatea au ramas de la daci si pana in ziua de azi definitorii in portul popular.
      Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. Culoarea alba, asociata cu limpezimea apelor, albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. snurul martisorului, prin impletirea celor doua, exprima uniunea inseparabila a celor doua principii. in traditia populara romaneasca, fetele purtau martisorul 12 zile, apoi il legau in par si il purtau pana la venirea berzei sau inflorirea primului copac, cand il legau de creanga copacului. Asadar barbatul daruieste ceva femeii, apoi darul este trimis in natura la momentul renasterii ei, ca o recunoastere si imbratisare a acesteia, ca o impletire cu natura din care toti venim si unde ne intoarcem. Cata frumusete si delicatete  in a celebra uniunea dintre cele doua principii, feminim si masculin, si deopotriva dintre om si natura !
   
      In religia romana Anul Nou era sarbatorit la 1 Martie cu un festival Matronales Feriae sau Matronalia, in care era celebrata Juno Lucina, zeita nasterii, Juno zeita nasterii care aduce copiii in Lumina… O sarbatoare a maternitatii si femeii in general, Feriae Martis. O feerie care impletea viata pamanteasca cu spiritualitatea.
      Timp de secole poporul nostru a sarbatorit inceputul anului la 1 Martie, in acord cu natura care incepe atunci un nou ciclu anual. La fel faceau toate popoarele din vecinatate in Europa. De ce credeti ca la Anul Nou se canta si acum colinda plugusorului ? Merge cineva pe camp cu plugul in 1 Ianuarie ? Data formala a inceputului de an a fost 1 Martie.
      Abia in 1691 Papa Inochentie al XII-lea re-pozitioneaza data inceputului de an la 1 Ianuarie. Acest lucru se introduce si la noi treptat in secolul XVIII.
      In 1 Aprilie 1919 este adoptat Calendarul Gregorian, cand data de 1 Aprilie pe stil vechi devine 14 Aprilie pe stil nou, din ratiuni de unificare a unor unitati de masura, adica de imbunatatire a relatiilor de comert…
      Acest lucru ne-a afectat prea putin traditiile. insa pe masura ce marxismul a intrat in scoala, literatura si apoi, cu ajutorul Armatei Rosii Eliberatoare in politica, s-a aplicat nu numai o doctrina economica, ci asa cum s-a procedat si la Revolutia Franceza, s-a trecut la modificarea in intregime a culturii, falsificind istoria, siluind literatura. Asupra culturii si civilizatiei romanesti traditionale s-au exercitat presiuni severe. Distrugerea de catre comunisti a satului romanesc traditional prin dizlocarea fortata a populatiei spre oras si cooperativizare, a insemnat colapsul civilizatiei traditionale. Azi cu greu se mai pot recupera pierderile suferite.
      A fost timpul cand Mos Craciun era inlocuit cu Mos Gerila...
      Ma intreb: traditiile si istoria noastra oare nu sint mai bogate in semnificatii profunde si mai aproape de sufletul nostru decat rezolutiile ONU care vin sa normeze ceea ce Prima Internationala, Karl Marx, Lenin si Ana Pauker ne-au facut cadou ?
      Ziua Internationala a Femeii muncitoare, militanta socialista si comunista…
      Pentru o revalorizare a zilei de 1 Martie ar fi nevoie ca Statul sa se implice, pentru ca banii contribuabililor romani sa fie folositi pentru o cultura proprie acestui spatiu si romanilor. Dar cine sa faca acest lucru ? Partidul Social Democrat – membru din 2003 al Internationalei Socialiste (reinfiintata in 1951, compusa actual din 153 de partide), unde PSDR era observator din 1992 si membru deplin din 1999 ? D-nul Victor Viorel Ponta - vicepresedinte al acestei organizatii socialiste din 2012 ?
      Speranta ramane in noi, cei care mai simtim romaneste si sintem in masura sa reinventam lumea pentru copiii nostri. Emulatia ultimelor zile ne arata ca se poate. Desteapta-te romane: indrazneste sa crezi in Romania !
                          Gabriel Aosan
PS  Mandru ca sint roman
 

Articole relationate:
   1 Mai - politica de dezinformare si manipulare
   Coloana vertebrala a trainiciei romanesti

Foto martisoare: Cristina Aosan, din colectia personala
Sursa foto istorice: Wikimedia commons
Surse informatii:
         Wikipedia (romana, engleza, germana)
         https://luptaanticapitalista.wordpress.com/2011/03/07/8-martie-ziua-internationala-a-femeii/
(postat 06.03.2017)In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.