––> +

Interviu in revista Leacuri si retete manastiresti

      Si-a propus sa deschida un sanatoriu de api-fitoterapie in satul galatean Varlezi. Dr. Cristina Aosan este membru fondator al Societatii Romane de Apiterapie si membru al Comisiei de Apiterapie a Apimondia. Experienta si studiile au condus-o catre descoperirea unui tratament pentru scleroza in placi.
      Primul institut de cercetari in domeniul apicol din lume s-a infiintat in Romania la insistentele Prof. Harnaj pe langa Nicolae Ceausescu.

                    Chairman in conferinta apiterapie - Congresul Apimondia 2013 (Kiev, Ucraina)

      - O intrebare pe care si-o pune toata lumea: cat de eficiente sunt leacurile cat conteaza autosugestia si psihicul pacientului in procesul vindecarii?
      - Api-fitoterapia acceptata ca terapie alternativa fata de medicina oficiala este foarte eficienta. Daca este practicata de profesionisti utilizeaza de cele mai multe ori remedii sigure, in sensul ca raportul risc beneficiu pentru pacient este de regula net superior, mai ales pe termen lung, fata de mijloacele farmaceutice utilizate azi.
      Prefer sa folosesc termenul de remedii, adica: alimente functionale, suplimente alimentare – nutraceutice, si mai rar medicamente din plante si produse apicole;  si nu leacuri, pentru a induce o stare necesara de rigoare si stiintificitate demersului medical pe care si eu si altii il practica. in general pe seama slabei calitati a naturismului promovat azi prin media se exagereaza cu deviza primum non nocere, adica in primul rand sa nu faci rau (aici se intelege: prin remediul folosit), pentru ca produsele propuse, ceaiuri, tincturi, comprimate, etc, sunt de prea multe ori de slaba calitate si atunci se inventeaza intervale de asteptare de genul: 3-6 luni pana sa se vada un efect. Este adevarat ca uneori un astfel de orizont de timp poate fi corect, daca vorbim de suferinte cronice. Dar oricum rezultate partiale ar trebui sa se vada in timp mai scurt daca sunt utilizate remedii corect aplicate si de calitate. In cazul unor suferinte acute, se pot utiliza remedii cu actiune imediata sau care produc efectele scontate in termen de ore sau zile. Spre exemplu, daca tot suntem in sezonul rece, ceaiul de coaja de salcie, pregatit ca decoct, si propolisul sau unele uleiuri esentiale, utilizate in raceli si gripe sunt net superioare fata de tratamentele clasice recomandate. Efectele sunt in 24-48 de ore, uneori peste noapte...
      Psihicul pacientilor este determinant in eficienta tratamentelor, de orice tip, nu numai naturiste, mai ales pentru suferinte grave, cronice, de lunga durata. Ca sa raspund la obiectul intrebarii Dvs. pot sa afirm dupa 20 de practica medicala in medicina naturista ca remediile utilizate de noi pot fi potentate de un psihic bun, solid. Dupa cum pot fi diminuate, sau mai grav anulate uneori, mai ales in boala canceroasa, unde implicatiile sistemului imunitar sunt determinante, daca pacientii cedeaza psihic, sau se consuma exagerat. Un efect placebo al acestor remedii nu poate explica succesul lor. Ele au o valoare studiata in laborator si clinic.
      - Cum s-a produs intalnirea dintre dumneavoastra si produsele apicole eficiente, dupa cum sustineti, in tratarea unor boli grave cum ar fi: leuconevraxita, lupus eritematos sistemic, Alzheimer s.a? Care e povestea descoperirii acestor remedii ce va apartin?
      - Si eu si sotul meu am avut in familie sau in cercul de prieteni oameni care au avut probleme de sanatate ce nu si-au gasit o rezolvare in zona medicinei alopate. Motiv pentru care am cautat altceva. Practic de pe bancile scolii am inceput sa utilizez pentru mama mea, care a avut un cancer pulmonar in perioada cat am fost studenta, remedii naturiste. Apoi am lucrat la sat, in Banat, pentru ca asa mi-am dorit, tocmai pentru a avea libertatea de a-mi alege metodele si remediile, si mi-am perfectionat practica.
      Ulterior a urmat un moment pe care pot sa-l asociez cu razboiul din fosta Iugoslavie, cand nu stiu cum si de ce, dar am avut mai multi pacienti cu leuconevraxita (scleroza multipla). Am inceput sa-i tratez cu metode api-fito si rezultatele au fost de la inceput incurajatoare dar neclare. Asa ca am aprofundat lucrari de pretinsa specialitate si am intervenit sau am inovat cand a fost cazul. Spre exemplu la noi pana cu putin timp in urma se recomanda pentru diverse afectiuni si intretinere consumul zilnic a 0,2 grame de de laptisor de matca liofilizat in lunile care au in componenta lor consoana „r”... Acesta era nivelul de abordare si experienta pana acum 15 ani. Eu am obtinut rezultate in tratarea pacientilor mei cu SM doar de la 2 mililitri de laptisor de matca in sus, adica peste doua grame. Iar rezultate mai rapide si stabile se obtin la doze si mai mari. Adica practic de 10-20 de ori mai mult decat se recomanda pana de curand.
      Am descoperit in timp ca de fapt cam tot ceea ce inseamna medicina naturista, cu rare exceptii, a fost si inca este un domeniu gestionat de oameni care nu au facut o scoala medicala. Acestia nu au din pacate o cunoastere nemijlocita a acestui subiect, a nevoilor reale ale pacientilor. Rezultatul este o imagine amestecata, nu tocmai favorabila...
      Remediile despre care vorbiti Dvs. nu-mi apartin mie, sunt ale Pamantului si ale lui Dumnezeu. Eu pot avea doar o experienta castigata in lucrul cu acestea prin mila Domnului.
      - Sunt pregatiti medicii inca de pe bancile facultatilor pentru tratarea bolnavilor cu produsele stupului?
      - Din pacate nu. Eforturile unor colegi doctori de a introduce in programa scolara studiul facultativ sau obligatoriu al unor medicine alternative este sporadic si arareori incununat de succes. La noi in tara prin eforturile sotilor Chirila  inca functioneaza un centru de perfectionare post universitara care este in masura sa emita o recunoastere in acest sens printr-o competenta. Din vreo 500 de absolventi ai acestor cursuri de api-fitoterapie practica de fapt (uneori sporadic) mai putin de 30 de oameni in intreaga tara.
      - Cum de v-ati orientat atentia de la medicina alopata, sunteti absolventa a Facultatii de medicina din Bucuresti, spre increderea in plante si in forta produselor apicole?
      - Cred ca am raspuns deja.
      - Care e diferenta dintre cum trateaza medicina clasica, fitoterapie si apiterapie?
      - Medicina oficiala nu este clasica. Are mai putin de 150 de ani vechime, si nu este nici incununata de vreun succes cu totul deosebit care sa o situeze pe vreun piedestal. In afara de metodele de investigatii, de chirurgie si stomatologie celelalte specializari au inregistrat mai degraba un succes in partea de diagnostic dar nu si de tratament. Medicina oficiala pleaca de la doua premise gresite: prima si cea mai importanta este ca se adreseaza doar bolnavului. Educatie zero, preventie zero de fapt la nivel de masa. in China antica medicul era platit doar atata timp cat avea in grija o populatie sanatoasa. Azi medicul castiga cu atat mai bine cu cat trateaza mai multi bolnavi. Iar cea de a doua e ca trateaza doar simtomatic, cel mai adesea. Te doare capul, deci folosesti un anti-inflamator. Se trateaza efectul si nu cauza.
      Medicinele alternative nu se pot substitui statului in politicile sale de sanatate, ca atare nu putem avea o solutie pentru prima problema. Putem doar atrage atentia. Putem face propuneri.
      Iar in ceea ce priveste a doua problema, medicinele alternative incearca o abordare holistica, integratoare, in care o componenta foarte importanta o are psihicul si de ce nu, sufletul omului.
      - Cum vad oamenii diferenta dintre cele doua ramuri medicale? Cand apeleaza pacientii la medicamentele pe baza de produse naturale? E aceasta o ultima solutie dupa ce au incercat mai multe terapii, in general?
      - Oamenii ajung la noi din disperare. Abia apoi fac diferenta prin rezultate. Credem ca medicinele alternative daca sunt practicate de profesionisti si de oameni onesti pot obtine rezultate cu mult mai bune in foarte multe domenii medicale. Ideal ar fi ca intre aceste tipuri de medicina sa existe o colaborare.
      Pacientii ajung sa utilizeze produse naturiste fie pentru intretinere, fie la recomandarea unui terapeut sau medic, fie asa cum se intampla si in farmacii, in baza unor reclame, lecturi din presa, Internet, emisiuni TV, sau din auzite. Oamenii ajung la concluzia ca un anumit remediu este potrivit pentru problema lor si functie de disponibilitatile de pe piata cumpara si incearca diverse.
      Pacientii recurg la medicinele alternative dupa ce au epuizat mijloacele medicinei oficiale. Este vorba de autoritatea cu care medicul de stat sau medicina oficiala este creditata. Profesori universitari, doctori in stiinte, unitati spitalicesti, etc., toate acestea creaza o imagine de forta si oamenii au o tendinta fireasca sa se supuna.
      O alta componenta care ii determina pe oameni sa se adreseze mai intai medicinei de stat sunt pretinsele gratuitati.
      In mod direct ajung la noi de regula cei care au avut recent in familie un bolnav cu o problema serioasa de sanatate si care au inca memoria vie a modului in care au fost tratati si a rezultatelor obtinute.
      - Ce rezultate pozitive ati obtinut in urma cercetarilor care va apartin? Cum au fost primite in tara si in strainatate aceste descoperiri? Ce tipuri de boli se pot trata cu ajutorul produselor apicole si al plantelor medicinale? Tratamentul de fitoterapie si apiterapie se poate aplica si bolilor incurabile? Dar in cazul afectiunilor usoare?
      - Rezultatele pozitive din munca si activitatea mea sunt confirmarea si reconfirmarea faptului ca am apucat-o pe o cale onesta, si ca in acest mod chiar imi pot face datoria fata de semeni.
      Rezultatele cercetarilor mele clinice au fost si sunt mai bine receptate peste hotare decat  in tara. Ca de obicei.

Conferinta apiterapie in Arabia Saudita - August 2014

                        La o conferinta de apiterapie in Arabia Saudita, August 2014


      Cu ajutorul produselor stupului si fitoterapiei se poate trata in mai mare sau mai mica masura intreaga patologie. Nu exista o suferinta care sa nu poata fi abordata si din aceasta perspectiva. Dar pentru ca este vorba de eficienta si finalitate in actul medical orice fel de metoda are limitele ei. Spre exemplu putem trata un abces dentar la debut cu propolis, dar nu putem reconstrui un dinte. Putem trata o plaga, dar nu putem fixa niste oase sfaramate, fara ajutorul chirurgiei.
      In ceea ce priveste suferintele considerate incurabile, potrivit medicinei clasice, cum spuneti, scleroza multipla este o astfel de boala. Eu am demonstrat ca se poate trata in anumite cazuri.
      Afectiunile usoare sunt cele pe care nu medicul este chemat sa le trateze, ci mama, familia si bolnavul daca este adult. Pe vremuri statul de ingrijea de popularizarea unor lucrari de genul: Medicina in familie. in care oamenii aflau si notiuni simple de medicina si remedii simple.
      - Ce viitor are domeniul de care va ocupati? Poate fi inclus sau se poate spera la includerea lor in tratamentul administrat in spitale? De ce s-au separat atat de drastic aceste ramuri ale medicinii? Ar putea api-fitoterapia sa inlocuiasca unele metode de ameliorare a unor boli ale medicinii clasice?
      - Viitorul domeniului meu este incert. Medicina oficiala inregistreaza un enorm insucces, din pacate. Iar oamenii asimileaza corpul medical sistemului sanitar. Ceea ce este incorect. Corpul nostru medical, spre exemplu, are inca oameni de mare valoare. Dar sistemul sanitar este un dezastru prin modul in care a fost gestionata deforma in sanatate. Sistemul de sanatate functioneaza acum mai prost decat pe vremea lui Ceausescu dar are cu mult mai multi funtionari. Acest lucru si deschiderea dupa `89 a condus la un val al interesului pentru naturism. Dar pe acest val s-au catarat o serie intrega de profitori, cu nimic mai buni decat altii. Ca atare exista uriase probleme in sanul naturismului. Cel mai grav lucru este faptul ca oamenii incep sa-si piarda increderea in naturism, dupa un entuziasm general. Sub imperiul nevoii de a iesi din cadre si tipare, am trecut de la autocritica la imperiul gandirii pozitive. Ca atare a fost reprimat un simt critic absolut necesar. Acum intr-un mod crud, pe romaneste pe pielea noastra, il redobandim. Si exista  o tendinta critica fireasca a naturismului.  Dar pentru ca optiunile sunt limitate, daca si aceasta medicina  o sa-i dezamageasca pe oameni intrebarea care se pune e: care este alternativa medicinei alternative ?
      Medicina oficiala si medicinele alternative sunt surori vitrege pentru ca prima este o enorma cheltuitoare, iar celelalte sunt cu mult mai econome... Medicina promovata si sustinuta de stat stie sa cheltuiasca bani multi. Noi nu. Evident motorul economiei capitaliste este consumul. Este clar deci cine va fi favorizat si de acum inainte.
      Teoretic medicinele alternative pot sa coopereze si sa preia segmente de patologie in care au o eficienta dovedita. Dar acest lucru nu se intampla atata timp cat nu exista o vointa la nivel de stat. Uitati-va ce se intampla in China, unde medicina traditionala este la loc de cinste. Dar a fost o decizie la nivel de stat. Mai mult, a fost una nu numai inteleapta si benefica pentru populatia respectiva, ci si profitabila finalmente. Sunt din ce in ce mai multi occidentali care aleg sa se trateze in China. Pe bani multi.

                                La conferinta Apimedica, Erzurum, Turcia, Septembrie 2014


      - Cat de veche e api-fitoterapia si cat de eficienta mai e in zilele noastre atata timp cat organismul nostru este inundat de alimente nesanatoase, mediu poluat etc?
      - Fitoterapia nu are varsta. E de cand lumea. Forme sistematizate se gasesc in Extremul Orient, India si China. Cu varste de mii de ani. Apreciez cel mai bine sistemul medical traditional indian, Ayurveda, care mi se pare capabil sa asigure o intelegere a bolnavului si problemelor sale profunda, iar terapia integratoare. Din practica pot spune ca este extrem de eficient. Api-terapia asa cum o cunoastem noi azi este in schimb un domeniu recent, intr-un fel. Adica medicii romani foloseau mierea. Egiptenii propolisul pentru imbalsamari si poate si pentru tratamente. Dar consumul de laptisor de matca, apilarnil, polen, se numara in zeci de ani. Iar increderea populatiei si utilizarea curenta a remediilor apiterapiei este o chestiune de ultimi ani.
      Api-fitoterapia are eficienta chiar si in cazul in care vorbim de viata moderna, alimente procesate si poluare, pentru ca organimsul are uriase capacitati de regenerare si adaptare. Mai mult decat atat acum omul are nevoie mai mare de aceste remedii.
      In ceea ce priveste poluarea 90% din produsele consumate azi de oameni sunt procesate, contin aditivi alimentari, provin din culturi conventionale, si cu toate acestea sunt consumate, in lipsa de altceva. Intre a nu manca nimic si a manca ceva ce nu este suta la suta sanatos ce optiune poate avea un om simplu ?
      Mare parte din produsele apicole si plantele medicinale, care vin din flora spontana, din fericire sunt mai curate, mai putin poluate.
      - Albinele au de suferit si ele din cauza poluarii, acest fapt afecteaza produsele lor, mai sunt ele active?
      - Intotdeauna intr-o economie se vor afla si lucruri de slaba calitate si lucruri de buna calitate. Problema celor care isi doresc un tratament corect este sa identifice competenta si responsabilitatea. Iar calitatea actului medical este conditionata de calitatea remediilor sau medicamentelor utilizate. Sigur per ansamblu se poate spune ca intreaga natura a suferit o degradare. Asta nu inseamna ca nu se mai pot gasi remedii de calitate, dupa cum va spuneam.
      Si eu si altii ca mine obtinem rezultate in tratarea diverselor boli cu aceste produse, contemporane cu noi. Utilizam miere, polen, laptisor de matca, din zilele noastre. Cum ar putea spune cineva ca aceste produse nu mai sunt  utile sanatatii sau ca sunt mai putin active ? Ele sufera doar grade de comparatie.
      - Cat de corecte si de eficiente mai pot fi din moment ce oamenii isi pun problema daca nu sunt chiar daunatoare?
      - Oamenii isi pun fel si fel de probleme induse. Spre exemplu un material de acum ceva vreme pe Internet punea sub semnul intrebarii faptul ca apa ne hidrateaza, si ajungea la concluzia ca apa ne poate imbolnavi. Orice aliment sau remediu se utilizeaza cu masura. Un diabetic nu va utiliza miere in exces. Dar poate utiliza o mica cantitate  de miere de salcam pe zi, in functie de starea lui.
      Deci diferenta intre aliment, remediu si otrava sta in calitate si doza. In cazul remediilor si medicamentelor si de o prescriptie corecta. Spre exemplu exista in mod cert beneficii imediate ale utilizarii de laptisor de matca, polen si apilarnil la copii care au diverse probleme de sanatate in plan neurologic, sau debilitate insotita sau nu de anemii. Dar utilizarea acestor remedii este pusa sub semnul intrebarii de diverse persoane lipsite de competenta, pe motiv ca ar putea conduce la dereglari ale sistemului hormonal la maturitate... Asta in conditiile in care diferenta pe scara evolutiei intre albina si om e simplu de sesizat, iar in aceste produse de fapt nu a fost identificat niciodata un hormon uman.
      - Multe persoane, in majoritatea cazurilor femei cu varste putin peste patruzeci de ani, sunt diagnosticate cu scleroza in placi. Medicina alopata din strainatate poate incetini cu tratamente costisitoare evolutia acestei boli. Din punctul dumneavoastra de vedere, exista vreo sansa pentru aceasta categorie de oameni?
      - Evident da. Iar evolutia nu este incetinita decat teoretic, si doar cu pretul unor enorme probleme colaterale de sanatate. Ceea ce este tipic pentru SM este ca nu exista o evolutie predictibila a puseelor, functiilor afectate, modului in care debuteaza, etc. Ca atare nu se poate face un studiu dublu, pacienti tratati cu interferon de exemplu si pacienti fara tratament si sa se poata trage o concluzie  corecta.
      Apiterapia a demostrat ca poate produce remisii ale tabloului clinic, remisii ale leziunilor demielinizante, si uneori RMN-uri curate, adica pacienti complet tratati, vindecati.
      - Sunteti specialista in dietoterapie. Ce recomandati sa se consume sanatos la un mic dejun?
      Polen, laptisor de matca, ghee, miere, fructe, paine de calitate. Ceea ce si eu si sotul meu mancam la micul dejun...
      - Exista boli care se pot vindeca prin rugaciuni, exorcizari, dezlegari? Exista boli care sunt ale trupului si unele doar ale sufletului? Au leac si acestea din urma?
      - Toate bolile sunt si ale sufletului si ale trupului pana intr-un final. Pentru ca omul este si trup si suflet, bolile sunt si ele interconectate. Lacomia va conduce la o boala trupeasca. Ura si invidia vor conduce la boala trupeasca. Bolile trupului daca nu sunt privite ca incercari vor conduce inevitabil la boli sufletesti.
      80% dintre pacientii internati la noi la psihiatrie sunt diagnosticati si cu delir mistic. Este zic eu o dovada indirecta a faptului ca mintea si trupul lor are nevoie si de hrana spirituala. Eu cred in Dumnezeu, cred in puterea rugaciunii, cred in actiunea vindecatoare si mantuitoare a Bisericii Lui Hristos.

                               A consemnat
                                          Isabela Aivancesei
Publicat in „Leacuri si retete manastiresti”, nr. pentru Ianuarie-Martie 2015.

(postat 30.01.2015)In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.