––> +

Fantasticul povestirilor in universul psihoterapiei

Eram mai demult intr-o mica localitate cocheta din Pirineii francezi, la un curs de apiterapie energetica. Ultima zi se anuntase una aparte, dedicata practicii terapiei cu povesti. Atat ni se spusese. Eram cu totii curiosi si dornici sa vedem ce va urma. Ilda, o doamna blanda din Belgia, care trebuia sa sustina demonstratia, isi pregatea cu calm o trusa cu flaconase de uleiuri esentiale. Cand a inceput, am aflat cu surprindere ca nu aveam sa urmarim tratarea unui pacient adus din afara, ci chiar noi toti din sala urma sa participam in grup la sedinta. Cu emotia unei aventuri neprevazute, ne-am lasat condusi de Ilda, pas cu pas, pe taramul unei povesti cu feti frumosi, zane si printese. Mirosurile sublime ale uleiurilor esentiale utilizate in cursul naratiunii ne-au usurat patrunderea in fantastic. Fiecare traia in felul sau povestea spusa de Ilda pentru toti, apoi isi relata experienta sa, avind ocazia sa-i asculte pe ceilalti cum reflectau in moduri diferite acelasi basm. Am vazut cum, sub indrumarea blanda a Ildei, oamenii reuseau sa isi descopere in mod neasteptat anumite probleme de viata si le intrezareau rezolvarea. Usurarea era atat de fireasca, iar povestea care era una singura pentru toti, ne-a unit intr-o legatura speciala de suflet, prin trairea impreuna a unei aventuri fantastice.

Am plecat de acolo, dintre munti, imbogatita si fericita ca in lume sunt oameni care fac asemenea lucrari speciale pentru semenii lor.

Dupa niste ani, am aflat ca si la noi se practica acest tip de psihoterapie, denumita ericksoniana. I-am intalnit pe Ioana si Paul in Bucuresti, la cursurile unui bio-terapeut. Ei sunt apicultori iar eu api-fito-terapeut, asa ca am discutat mai intai despre albine si produsele lor. Firesc ne-am imprietenit si am aflat ca sunt psihoterapeuti in Tulcea si ca lucreaza cu povesti si cu produsele stupului si plante medicinale. Mi-au spus despre interesul crescind pentru psiho-terapie din Romania. De curand au fost la noi in tara doua conferinte de mare amploare si importanta de psihoterapie ericksoniana, una la Iasi si una la Venus.

Aceasta metoda speciala a fost dezvoltata de Dr. Milton Erickson care este considerat parintele hipnoterapiei moderne. Dar poate ca cel mai simplu mod pentru a patrunde in felul in care Erickson isi conducea si folosea povestile in terapie, este sa incepem cu povestea dramatica a vietii sale.

S-a nascut in 1901, intr-o ferma, in America, o tara aflata inca in pionerat. In copilaria sa nimeni nu a avut timp sa observe ca el experimenta lumea intr-o maniera unica: nu vedea culorile, nu auzea tonalitatile si in plus era dislexic. Viata sa a fost un exemplu de curaj si de intarire a ideii ca nimic nu este intamplator. La varsta de 17 ani, existenta sa a luat o intorsatura dramatica, care i-a marcat viitoarea evolutie ca psihoterapeut. Atunci a avut un atac de poliomielita care l-a adus in stare de coma. S-a trezit peste trei zile, complet paralizat.Isi misca doar ochii, nu putea nici sa vorbeasca. Parintii l-au ingrijit cum se putea mai bine, dar nimeni nu a sperat ca se va reabilita. Posibilitatile de recuperare la acea vreme erau practic inexistente. Milton si-a pastrat activa si ascutita mintea sa, ocupindu-si timpul cu jocuri mentale. Ziua statea intr-un scaun in mijlocul camerei dorindu-si cel mai mult sa fie mai aproape de fereastra ca sa vada ce se intampla afara. Stind acolo aparent imobil, dorindu-si intens si imaginindu-si ca este afara si se joaca, scaunul a inceput sa se legene usor. Acest lucru l-a entuziasmat si s-a straduit sa repete aceasta stare. Si-a comandat singur: « Misca piciorul ! Balanseaza scaunul ! » Dar din pacate nu s-a intamplat in felul acesta niciodata nimic... Dupa un timp a renuntat si a cazut inapoi in visurile sale, imaginindu-si ca se joaca afara. Surpriza ! Din nou scaunul a inceput sa se balanseze ! Era sugestia indirecta aceea care producea raspunsul, acea imagine vie care mobilizeaza resursele interne. Realizind aceasta descoperire, in urmatorii doi ani Milton a invatat din nou sa mearga, folosindu-se si de urmarirea indeaproape a surorii sale mai mici, care tocmai atunci invata sa mearga. Totodata continua sa observe cum comunica oamenii verbal si non-verbal si cum lucreaza subconstientul. Asa s-a nascut una dintre marcile hipnoterapiei: sugestia indirecta.

De ce ai ales psihoterapia ericksoniana, Ioana?

Pentru ca aceasta metoda este una dintre cele mai bine studiate si mai uzitate la noi si in lume, chiar daca ai nevoie de 8 ani de munca pentru a o putea stapani si practica. Patru ani psihologie, apoi doi de specializare si inca doi de practica de supervizare. In plus, acesta metoda da foarte bune rezultate pentru ca utilizeaza si hipnoza ca instrument de lucru.

Nu sperie acest lucru, hipnoza, nu-i indeparteaza pe oameni de cabinet ?

Este adevarat, spune Paul, ca hipnoza la noi este prea putin cunoscuta, si nu se bucura de o publicitate grozava. In plus, filme care au prezentat hipnoza drept o maniera diabolica de lucru au facut mari deservicii metodei in constientul colectiv. Tin sa va spun insa ca in alte state este utilizata nu numai pe scara larga, dar hipnoza rezolva de multe ori si cazurile care nu pot fi abordate de medicina oficiala, de la banale probleme psihice si pana la anestezia unor pacienti care din varii motive nu pot fi operati altfel. Ca orice alt lucru, poate fi utilizata in scopuri bune sau rele. Psiho-terapeutii au si ei obligatia morala si profesionala sa foloseasca metoda doar in beneficiul pacientului. De altminteri nici nu se invata in scoala o maniera de utilizare distructiva. In plus nu s-a auzit niciodata la noi de vreun abuz. Hipnoza nu trebuie privita mai sceptic decat acupunctura sau bio-energia. Iar hipnoza de la circ nu are nici o legatura cu terapia din cabinet.

Cum decurge Paul in mod efectiv tratamentul la un psiho-terapeut care practica aceasta metoda ?

In cazurile generale avem o sedinta de anamneza de circa 45 de minute, care poate continua si in a doua sau a treia sedinta, in paralel cu tratamentul efectiv. De ce ? Pentru ca multe persoane cu probleme de natura psihica nu sunt complet sincere la o prima intalnire cu terapeutul. In plus o parte din pacientii nostri sunt ipohondri, au false boli. Trebuie identificata corect problema sau problemele de viata care l-au adus in aceasta stare. Finetea muncii noastre consta in apropierea dintre terapeut si pacient. Increderea pacientului este determinanta pentru succesul terapiei.

In sedintele urmatoare se trece la munca efectiva cu pacientul, munca care isi propune sa realizeze o interventie fina, graduala asupra comportamentului persoanei suferinde. Folosim o metafora, care este de fapt o poveste personalizata, si care urmareste sa-i intareasca Eul. Inducem pacientului o stare de relaxare, apoi ii spunem o poveste terapeutica, in care el se regaseste. In felul acesta subconstientul omului este pus la lucru, intr-un fel de auto-investigare generala, in care el isi intelege problema.

Este fabulos sa observi cum o poveste poate sa schimbe un comportament, cum subiectii devin alti oameni sub actiunea binefacatoare a Cuvantului. In urmatoarele sedinte se fac regresii de varsta prin metode de hipno-terapie. Suferindul isi descopera cauzele concrete care l-au adus in starea de boala. In felul acesta problemele vechi si uitate sunt aduse pe masa de lucru, si privite la fel ca si intr-o carte. Pacientul le intelege importanta si parcursul, intelege nevoia de a lucra asupra lor pentru schimbarea sa in bine. Apoi sedintele urmatoare sunt dedicate unei progresii de varsta in care subiectul isi fixeaza niste obiective de viitor pe care trebuie sa le urmeze impreuna cu noi.

De cat timp folositi si metodele api-fito-terapiei in combinatie cu psihoterapia ?

Lucram in acest fel de circa patru ani, dupa ce am participat la un congres de apiterapie si la recomandarea Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele SRA (Societatea Romana de Apiterapie n.a.). Am constatat ca se pot obtine rezultate mult mai bune in munca noastra daca folosim si produse apicole si plante medicinale.

Eu, spune Paul, sunt apicultor de peste 30 de ani, si am constatat ca am o vitalitate mai mare decat colegii mei de generatie. Am pus acest lucru pe seama binefacerilor oferite de albine. In mod evident, daca albinele ne dau produse care sa ne mentina sanatatea, ele pot sa ne ofere si remedii pentru recuperarea din anumite suferinte.

Este utila pentru ambele domenii aceasta abordare ingemanata a psihoterapiei cu terapia medicala alternativa, respectiv api-fito-terapia ?

Am observat in timpul practicii noastre, spune Ioana, ca ni se adreseaza de multe ori pentru probleme psihice persoane care de fapt au in primul rand probleme medicale si de patologie cronica. Boala, mai ales cea cronica, genereaza angoasa. In timp se poate instala psihoza. De aici o evidenta nevoie de a aborda problemele de patologie medicala si sub raport psihologic si viceversa.

Cum aplicati concret api-fito-terapia in tratarea pacientilor, Paul ?

Spre exemplu in alcoolism am utilizat cu foarte bune rezultate mierea care diminueaza pofta de alcool, polenul si laptisorul de matca care repara ficatul si organismul debilitat al alcoolicului, si nu in ultimul rand aduce beneficii in refacerea sistemului nervos. In cazul tulburarilor de somn e mai simplu si mai eficient sa-i dai unui pacient seara miere de tei, lapte cald, un ceai sau o tinctura din plante potrivite, decat somnifere care genereaza dependenta si tulburari de functionare ale sistemului nervos. Eu sunt uimit de efectele bune care se obtin in psiho-emotional cand utilizam si remedii api-fito pe langa metodele noastre ca psihoterapeuti. Pot sa concluzionez ca utilizarea api-fito-terapiei in tratarea bolilor psihice da foarte bune rezultate.

Care este cazuistica cabinetului de psihoterapie in cazul tau, Ioana ?

In primul rand diverse adictii, dintre ele alcolismul care este foarte intalnit. Apoi ca si frecventa sunt tulburarile afective, tulburari de limbaj, tulburari sexuale, de somn, de comportament alimentar, de adaptare. Nu in ultimul rand vin la cabinetul nostru pacienti cu diverse fobii, fobie sociala, stari severe de anxietate, stari de panica, dar cea mai mare problema pe care o putem noi indentifica este adictia legata de asa numitul consum de droguri usoare, iar cea mai tragica problema psihica cu care ne confruntam este tendinta suicidara a unui numar tot mai mare de tineri.

Cat timp dureaza un tratament, la modul general ?

Tot ceea ce v-am spus noi acum se petrece pe parcursul unor luni de zile, cu sedinte spatiate la una pana la sase saptamani, dar apoi are loc o sedimentare a acestor acumulari care poate dura uneori sase luni, dar si unul sau doi ani. Finalmente, in consonanta terapeutul si pacientul inteleg ca au avut o colaborare fructoasa si ca sunt la finalul unui program de lucru care ii lasa psiho-terapeutului satisfactia unei munci implinite, iar pacientului ii redeschide usa spre lume.

Se spune ca boala secolului 21 nu va fi nici cancerul si nici bolile de inima sau nutritie, ci boala psihica. Cat de aproape de realitate ti se pare Paul aceasta asertiune, prin prisma practicii ?

Din pacate aceasta afirmatie este o realitate dureroasa pentru din ce in ce mai multi oameni. Viata trepidanta de zi cu zi, stresul cumulat, pe fondul unei fragilitati fizice si psihice a carei sorginte este in educatia precara si in lipsa unui sistem de valori puternic, duc la posibile probleme de natura psihica. Boala practic pandeste aceste persoane. De aici si pana la declansarea unei suferinte psihice lipseste doar un impuls.

Ca un comentariu al unui medic api-fito-terapeut, cred ca merita spus ca in mod traditional, starea de hipnoza este considerata drept sugestionare autoritara aplicata de catre un hipnotizator unei persoane aflata in stare de transa, adica atunci cand constientul nu se manifesta. Dar in realitate, in viata de zi cu zi exista multe forme de transa. Unele sunt recunoscute si utilizate de oameni, de exemplu: ritualuri, hipnoterapie sau dans. Altele nu sunt recunoscute, intre care visarea peste zi, obiceiurile din ascensoare, diversele frici irationale. O alta hipnoza mascata este considerata publicitatea. Treaba hipnoterapeutului ar fi mai degraba sa ii dehipnotizeze pe oameni, decat sa ii hipnotizeze. Adevaratii hipnotizatori in viata, care transmit sugestii pozitive sunt profesorii si preotii.

In hipnoza traditionala, foarte simplu spus terapeutul induce o stare de transa in genul  « Iti simti pleooapele grele, ochii se inchid, vei dormi... », iar pe acest fond da o comanda, « O sa parasesti fumatul ! » Este vorba despre sugestia directa. Uneori aceasta metoda da rezultate, alteori nu.

In hipnoterapia ericksoniana, pacientul nu executa o comanda exterioara seaca. El este condus intr-o poveste aleasa potrivit cu problemele sale. Povestile sunt vii, ele contin arhetipuri si intelesuri profunde pe care omul si le insuseste, traindu-le. Se transpune in personajul potrivit sie-si, traieste viata acestuia dezlegindu-i sensurile si cautind iesirea din impasuri. Astfel ajunge ca, prin paralelism, sa isi inteleaga in mod activ propriile dileme. Devine capabil sa le dezlege singur si sa gaseasca solutiile spre a iesi din impasul de viata in care se afla. Dr. Milton Erickson credea ca treaba terapeutului este sa ajute pacientul sa-si restabilieasca conexiunea cu resursele sale interne si sa-si dezvolte relatia dintre constient si subconstient.

In acest fel, stiinta moderna redesteapta in viata adultilor, lumea lui « tinerete fara batranete », de pe cand se luau de gat lupii cu mieii de se sarutau, infratindu-se ; de pe cand se potcovea puricele la un picior cu nouazeci si noua de oca de fier si s-arunca in slava cerului, de ne aducea povesti...

Dr. Cristina Aosan

Psihoterapeutii Ioana Ciobanu si Pavel (Paul) Ivan pot fi contactati la : 0728.236.035; 0741.21.38.51; e-mail : cabinetpsihologietulcea@yahoo.com

(Articol publicat in revista Formula As, Iulie 2011)In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.