––> +

Etaminys - temporar nedisponibil

In 15 Martie 2016 producatorul francez al Etaminys ne-a anuntat ca oficialitatile franceze exercita presiuni in legatura cu realizarea acestui supliment alimentar, in sensul restrictionarii lui.
         
Se intelege ca este vorba despre atitudinea generala pe care oficialitatile o au in ultima vreme fata de domeniul suplimentelor alimentare. In fapt, acestea nu convin intereselor concernelor farmaceutice, care isi simt amenintata piata de desfacere a medicamentelor. Ca si cum sanatatea oamenilor ar fi un simplu obiect al muncii, cu finalitate strict financiara.

In aceasta idee, nu conteaza ca un aliment este bun pentru sanatate. De exemplu, ce daca painea integrala, curmalele, smochinele, prunele uscate sint laxative ?  Pe eticheta unui aliment e interzis sa mentionezi asa ceva. Doar la medicamente sint permise astfel de precizari. De ce ? Simplu. Ca sa ceri un laxativ doar de la farmacie, nu sa il iei singur de la alimentara. Nu se tine cont de interesul umanitar, anume ca prunele uscate regleaza tranzitul intestinal si sint nutritive, pe cand laxativul poate are si efecte adverse.

Acelasi lucru se aplica si suplimetelor alimentare. De exemplu, toata lumea stie ca ceaiul de musetel e dezinfectant, dar daca te prinde controlul ca ai indraznit sa mentionezi pe eticheta acest lucru, te paste o amenda.

Este un regim de restrictionare a suplimentelor alimentare, din ce in ce mai accentuat. Poate cel mai ingrijorator este ca se promoveaza tot mai mult ideea demonstrarii stiintifice, prin studii de laborator si clinice, a fiecarei actiuni descrise. Ceea ce este cu adevarat necesar pentru substante noi si necunoscute, cum sint medicamentele de sinteza. Dar inutil pentru multe produse naturale, cunoscute si utilizate cu succes de multi ani, unele din stramosi, de exemplu mirea, propolisul, plantele medicinale. Sa nu mai vorbim despre imensele fonduri necesare pentru asemenea studii, ceea ce ar inchide orice mica afacere. E trist cum intr-o goana financiara exagerata, unii oameni uita de analizarea cu bun-simt in baza unei experiente acumulate deja, a unor valori cunoscute. Cu atat mai mult cu cat traim intr-o societate care se declara avansata si evoluata in sens umanitar.

In aceasta plasa restrictionista a cazut si produsul Etaminys, intr-o tara europeana prietena, Franta. Domnul Serge Thivin, proprietarul firmei Cevrai care l-a produs, mi-a spus ca realmente, in controalele facute in acest an, era amenintata existenta firmei la edificarea careia munceste de 25 de ani impreuna cu echipa sa. Ca urmare a acestor presiuni, cu toata tristetea fata de un produs atat de bun si deosebit cum este Etaminys, care s-a utilizat pe piata europeana in ultimii 15 ani, Dl. Thivin a decis sa opreasca productia.

De aceea nu ne-a putut onora comanda lansata cu doua luni inaintea expirarii stocului actual. De aceea acum Etaminys nu este disponibil.

Insa lucrurile nu vor ramane asa, pentru ca efectele bune ale Etaminys sustin ca el trebuie sa-si continue existenta. Am discutat deja cu Prof. Roch Domerego, fost Vicepresedinte al Comisiei de Apiterapie a Apimondia, care a inventat Etaminys, si avem in vedere reluarea producerii lui.
 
Vom reveni cu informatii si speram ca dupa nu prea mult timp, cu produsul.

                                  Dr. Cristina Aosan

(postat 11.05.2016)

Despre Etaminys in:
    Alergii sezoniere
    Profilaxie alergii sezoniere si la venin de albineIn conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.