––> +

Energii subtile - corp uman

      Influenta energiei vibrationale asupra materialului biologic este cunoscuta si demonstrata stiintific. Burr si Kirlian au observat modificarile campului electromagnetic al fiintelor vii, induse de catre boli ale. Fabien Maman si Helene Grimal au demonstrat efectele de destabilizare ale muzicii asupra structurii celulelor canceroase (1). Rusell Targ si Harold Puthoff au demonstrat ca mediul energetic in care traim are componente interconectate, contine informatie si permite comunicarea si obtinerea de date de la distanta. Dr. Masaru Emoto (2) a studiat influenta vibratiilor transportate de sunet asupra cristalizarii apei. In 1985 Dr. John Zimmerman a construit primul echipament care putea masura cu precizie campurile magnetice create de un vindecator in timpul actului terapeutic.  Descoperirea cailor de semnalizare intre proteine (2), a structurilor acizilor nucleici si secventarea genomului uman au condus la formularea teoriei atomice a starii de boala.
     
      Conexiuni demonstrate pentru organismul uman, intre material si energetic
      Corpul fizic detine si un tipar holografic energetic, iar energiile de frecvente diferite pot coexista in acelasi spatiu fara a interactiona distructiv. Dr. Robert Becker a accelerat vindecarea fracturilor de os aplicand campuri electromagnetice exterioare si a masurat potentialele electrice remanente dupa amputari. Astfel, s-a demonstrat ca corpul energetic eteric este conectat la corpul fizic prin canale de schimb energetic care permit schimburi de informatii.
      Coreeanul Dr. Kim Bong Han a demonstrat circulatia de substanta de-a lungul meridianelor de acupunctura si a tras concluzia ca aceste meridiane se formeaza in cursul embriogenezei, actionand drept ghizi spatiali in dezvoltarea ulterioara a retelelor de vase sanguine si limfatice. Dr. Ion Dumitrescu a demonstrat ca modificarile electrice ale punctelor de acupunctura preced modificari ale starilor de sanatate – reflectarea disfunctiei fiind deja inregistrata la nivel eteric.
      Chakrele sunt centri energetici, vortexuri energetice subtile care transfera energie in organisme, energie care este apoi transformata in modificari hormonale, fiziologice si - in final – celulare. Capacitatea de a activa si de a transmite energie prin chakre constituie o reflectare a unui nivel avansat de constientizare si de concentrare. Dr. Hiroshi Motoyama a masurat si inregistrat campurile electrostatice la nivelurile chakrelor, obtinind valori cu mult mai mari decat cele normale, iar Dr. Valerie Hunt a folosit electrozi pentru a studia variatiile de energie in zonele pielii care corespund pozitiilor chakrelor, inregistrand valori cu mult mai mari ale frecventelor vibrationale.
     
      Corpul omenesc care este in proportie de 70% apa, contine structuri de tipul cristalelor lichide care pot inregistra fenomene rezonante si permit schimburi de energie vibrationala. Astfel, glanda pineala din creier este influentata de catre ciclurile luminoase, este implicata in reglarea ceasului biologic si instalarea maturitatii sexuale. Ea detine capacitatea de a receptiona informatii prin energii subtile pe care le transmite catre emisfera cerebrala dreapta, sunt supuse analizei de catre emisfera cerebrala stanga si intra in sistemul neurologic. Desi mica si aparent neluata in seama, epifiza promite sa devina cheia a multe explicatii. Sa ne gandim la faptul ca este organul cel mai bine protejat din corp, in centrul creierului si al craniului osos, si sa luam in considerare ca i s-au descoperit conexiuni anatomice, functionale, biochimice si energetice cu totul neasteptate, care o arata implicata in functionarea intregului corp.
      Medicii egipteni si greci din antichitate utilizau empiric atingerea terapeutica. Exista men?iuni istorice care afirma ca metoda a fost utilizata in Evul mediu chiar si de regii englezi, pana la William al IV-lea. Paracelsus si Robert Fludd au incercat sa gaseasca explicatii. Apoi le-a succedat fara succes Mesmer in Franta. Au urmat cercetarile Dr. Dolores Krieger care a constatat cresteri ale concentratiei de hemoglobina dupa un tratament prin atingere terapeutica. Procedeul a fost dovedit eficient in tratamentul sugarilor nascuti prematur, hipertensiunii, cefaleelor, anxietatii si osteoartritei. Astfel, sistemul bioenergetic al fiintei umane – sistem energetic dinamic - explica rezultatele obtinute prin medicina vibrationala.
      Starile de boala pot fi si reflectari ale starilor interne de blocare spirituala, hiperexcitabilitate, de constrangere a fluxului natural al constientizarii creative.
      Particule atomice, subatomice, interconditionari energetice
      Astazi este acceptat in mod curent faptul ca singurele particule cu adevarat subatomice sunt quarkurile si leptonii, neutronii fiind tipuri diferite de hadroni compusi din quarkuri, ca si protonii. Diferenta fundamentala intre hadroni si leptoni este aceea ca hadronii sunt supusi unor puternice forte nucleare, iar leptonii – unor forte nucleare slabe si interactiunilor electromagnetice. In 1973 cromodinamica cuantica a demonstrat ca quarkurile, anti-quarkurile si gluonii nu pot fi separati de restul particulelor, deci nu pot fi observati direct si sunt extrem de instabili.
     
      Pasii urmatori si aplicatiile practice au fost imagistica nucleara medicala  si terapiile prin radiatii. A fost rapid stabilit efectul de ionizare al atomilor exercitat de radiatii, scindarile benzilor duble de ADN, precum si ionizarea apei intra- si intercelulare cu formare de radicali reactivi.
      Polimorfismul atomic al unui element poate modifica un segment de nucleotida al unei gene; daca nucleotida nu se modifica, se produce un genotip sinonim, iar daca se modifica, se schimba genotipul si alela implicata. Apar variatii ale rasei si/sau posibilitatea instalarii unor afectiuni. De exemplu, in methemoglobinemie apare supraabundenta de methemoglobina cu fier oxidat, continand un electron suplimentar si nu redus ca in hemoglobina normala, cauzand in final tendinta spre hipoxie, stari inflamatorii si micsorand fluxul sanguin local.
      Expunerea la o sursa exterioara de energie (Chernobil, Fukushima) conduce la instabilitatea unui nucleu, la redistribuirea particulelor sale subatomice. Sursele interne de energie produc incorporare de atomi cu proprietati modificate, influentand si particulele subatomice prin crearea de specii instabile in ADN-ul destinat replicarii, instabilitate care se propaga in cascada in celulele rezultate prin multiplicare, cauzand distrugeri a caror amploare depinde si de tesutul implicat.
      Toate aceste sisteme energetice sunt relativ instabile, putand fi influentate inclusiv de stari emotionale, echilibre spirituale, de factori nutritionali sau ambientali.  In sensul celor de mai sus, medicina vibrationala utilizeaza forme specializate de energie pentru a influenta pozitiv dezechilibrele create de afectiuni si/sau boli, utilizeaza reechilibrarea campurilor energetice in vederea reglarii fiziologiei celulare.  
      Reprosurile adresate procedeelor de medicina neconventionala sunt legate de incertitudinea de predictibilitate a rezultatelor  -multi parametri considerati subiectivi implicati simultan– ?i de frecventa escrocheriilor si/sau contrafacerilor. In paralel, ne reamintim si cate medicamente au fost retrase de pe piata din cauza efectelor adverse importante, dupa ce fusesera lansate ca solutii a diverse probleme. Oricum, intr-o unitate de tratament, un medic doreste sa stie daca aplicarea unei scheme de tratament va conduce cu certitudine la o ameliorare a starii pacientului - si este firesc sa fie asa. Aici se manifesta si dorinta oamenilor de a controla. Acestia ar fi bine sa se autodepaseasca acceptind complexitatea fiintei umane si a interactiunilor sale cu mediul inconjurator. De asemenea nu trebuie uitat ca volumul activitatii de cercetare si eforturile financiare destinate perfectionarii, verificarii si omologarii rezultatelor a fost si este aproape nesemnificativ in comparatie cu eforturile destinate medicinei conventionale, desi marirea arsenalului terapeutic disponibil ar justifica amplificarea acestor eforturi.    
      Sa trecem in revista tipul energiilor subtile care au fost descrise:
      1. Energii non-electromagnetice
      Fizica cuantica considera spatiul ca avand diferite niveluri de organizare, nivelul fundamental fiind constituit dintr-o retea complexa, caracterizata prin coerenta si simetrie in toate portiunile sale. Particula elementara constituie o distorsiune specifica a retelei intr-o anumita locatie, iar natura duala corpuscul-unda a particulelor elementare este o manifestarea a distorsiunii retelei prin existenta corpusculara. Energiile subtile determinate de deplasarile distorsiunilor  nu pot fi (inca) masurate cu mijloacele de nivel actual ale fizicii, dar au implicari biologice ce nu pot fi ignorate. Nikola Tesla a declarat deja: ”Daca vreti sa descoperiti secretele Universului, ganditi in termenii energiilor, frecventelor si vibratiilor”.
      Medical Dictionary prefera sa defineasca notiunea de ”corp subtil” - drept o retea de canale energetice care transporta si transfera energia derivata din nutrienti. Reteaua este situata in paralel cu vasele de sange si cu nervii – ea faciliteaza si coordoneaza deplasarea sangelui si a impulsurilor nervoase. Spre deosebire de sistemele nervos sau cardiovascular, aceasta retea nu este un sistem anatomic si nu poate fi vizualizata conventional, putand fi accesata numai prin practici imaginative si de vizualizare, accesibile prin meditatie.
                
      Trebuie facuta diferenta intre aceste energii si cele ale ”frecventelor/rezonantelor  Schumann” (7 – 13 Hz), care sunt picuri spectrale de extrem de joasa frecventa (ELF) din spectrul electromagnetic al planetei Pamant, la care sunt ”acordate” organismele vii – in special creierele. Acestea sunt implicate in echilibrul sistemului nervos autonom, eliminarea stresului si intensificarea capacitatii de concentrare prin interferente cu oscilatorii biologici cerebrali (zeitgebers) si cu caile biologice de reglare ale functiilor. Astfel productia naturala de melatonina – neurohormon si oncostatic – scade in absenta acestor vibratii sau prin poluare electromagnetica, atat de frecventa in societatea moderna hipertehnologizata. Modificarile frecventelor/rezonantelor Schumann influenteaza cronometrele existentei umane, modelele de somn si secretiile hormonale; pot produce dereglari mentale, comportamente anti-sociale, dificultati psiho-somatice si afectiuni neurologice, dezvoltari celulare anormale, micsorari de imunocompetenta. Structurile bipolare ale organismului (ADN, ventriculii cerebrali, unele structuri celulare) detecteaza si decodifica semnalele ELF.
      Revenind la energiile subtile non-electromagnetice, pentru simplificare, vom folosi o schema, elaborata de catre David Herron (1) si modificata de noi, de succinta prezentare a acestor sisteme  neconventionale.
      Chi/Qi – principiu activ aflat la baza existentei fiintei vii, prin Energia Fortei Vitale. Medicina traditionala chineza (MTC) descrie modelele circulatiei Qi prin sistemul propriu de meridiane, bolile fiind generate de blocajele acestora care perturba fluxurile naturale de Qi. Fluxurile de Qi pot fi echilibrate prin diverse remedii, masaj, presopunctura, acupunctura si Qigong.
      Prana – forta vitala, constientizarea reala (sanscrita) – cu semnificatie apropiata de Qi, introducand si suma tuturor energiilor care se manifesta in univers, care in mistica hindusa parcurg organismele prin sistemul Nadi de canale – ”ida” situat in stanga coloanei vertebrale, ”pingala” in dreapta, iar ”sushumna” in centru si prin toate chakrele.
      Brahman – realitate absoluta, care transcede aparentele schimbatoare, substrat universal in care isi au originea obiectele materiale si in care se reintorc dupa disolutie.
      Lung – flux de energie in filozofiile budista si tibetana, legat in principal de aer. ”Five Lung” regleaza la tibetani organismul omenesc, constituit din pamant, apa, foc, aer, spatiu, constientizare si corpul subtil ”Vajra” – fluxuri, canale si caderi de energii.
      Mana – concept polinezian referitor la marile energii ale naturii care se manifesta in locuri, obiecte sau oameni si care se castiga/pierd prin actiuni.      
      Energie vitala (vitalism) – concept european care considera ca organismele vii difera fundamental de entitatile non-vii prin aceea ca ele contin si elemente non-fizice si sunt supuse unor principii diferite.
      Anima mundi – conexiune intrinseca intre toate entitatile vii.
      Ether/chintesenta/akasha – materialul din regiunea universului situata in afara atmosferei terestre, mediul de propagare pentru lumina si gravitatie.

      Energii non-electromagnetice in medicina actuala
      Ca urmare a conceptelor succint enuntate, a aparut medicina energetica, sistem care – conform National Center for Complementary and Alternative Health - se divide in:
- Medicina energetica veritabila, demonstrata stiintific: magnetoterapie, colorpunctura, terapie prin lumina.
- Medicina energetica putativa, care implica energii inca neidentificate: vindecarea spirituala, atingerea terapeutica, ezoterismul, Qigong, Reiki, vindecarea pranica, vindecarea cu cristale, vindecarea de la distanta, etc. Aceasta diviziune nu cuprinde acupunctura, medicina Ayurvedica, chiropractia si celelalte modalitati in care energia putativa este manipulata prin interventii fizice.
      Termenul de ”energie” cu referire la corpul omenesc este utilizat mecanicist  in medicina conven?ionala, de obicei cu referire la electromagnetism. In medicina Ayurvedica este considerata ”prana” care parcurge corpul prin nadis si chakre. in Orient este Qi si functioneaza prin meridiane. in homeopatie devine energia fortei vitale (5).  
      Analizele stiintifice moderne au aparut – desigur – cu mult mai tarziu. in 1935 trei fizicieni de renume Einstein, Podolski si Rosen au publicat un prim articol critic la adresa mecanicii cuantice, sustinand ca – daca ar reflecta complet realitatea – ar trebui sa existe interactiuni non-locale intre particule, ceea ce pare imposibil. Ideea a fost denumita Paradoxul EPR si a fost testata experimental in 1982 de catre Aspect, care a verificat existenta influentelor non-locale dintre particule (6).
      Activitatea conjugata a elementelor neuronale cerebrale formeaza o matrice de interactiuni, un camp neuronal, indicat local prin determinarile EEG (6, 7).
      Interactiuni intre sistemul fiintei umane si campuri / biocampuri generale si individuale
      Au fost descrise experimente de electrofiziologie care demonstreaza interactiunea dintre activitatea cerebrala a subiectilor umani in timpul comunicarii directe, interactiune care se produce si atunci cand subiectii isi simt prezenta fara interventia unui stimul senzorial. Subiecti care stabilisera anterior o comunicare directa, situati in incinte diferite izolate electromagnetic, isi transmiteau stimuli intre ei (8).
      Spatiul detine mai multe niveluri de organizare, cel fundamental fiind matricea spatio-temporala. Fiecare portiune din aceasta matrice contine informatii concentrate asupra restului retelei.
      Fiecare particula elementara constituie o microdistorsiune a retelei, iar activitatea cerebrala conjugata creeaza o macrodistorsiune  complexa a acesteia – campul neuronal. Teoria sintergica explica cele enuntate prin interactiunile stabilite intre campul neuronal individual si aceasta retea, interactiuni care creeaza un model multidimensional de interferente. Interactiunile dintre creiere creeaza un hipercamp in care sunt inscrise toate experientele individuale. A fost demonstrat experimental ca atunci cand se produce un potential recunoscut in creierul unui subiect, ceilalti subiecti ii resimt efectele; acest potential se transfera.
     
      Astfel au aparut primele teorii asupra terapiilor prin biocampuri (Chi, Reiki, atingerea vindecatoare, Johrei si terapia Okada), demonstrat utile pentru indepartatea starilor de tensiune, anxietate sau durere. Activitatea biocampurilor stimuleaza zone cerebrale specifice, poate fi masurata prin EEG si imbunatateste semnificativ statusul emotional al subiectului, micsoreaza durerea si afectiunile sistemului nervos autonom (9).
      Rein a studiat efectele biologice ale imaginilor asupra dezvoltarii celulelor tumorale (10) prin masurarea capacitatii de a incorpora timidina, sub influenta vindecatorului Leonard Laskow si prin comparare cu un martor.
      ADN-ul – placa turnanta intre energiile subtile si cele electro-magnetice
      Se cunostea deja faptul ca ADN emite campuri electromagnetice sub forma de fotoni coerenti. Forma toroidala a ADN-ului ii permite sa functioneze ca o antena/traductor pentru transformarea energiei subtile in energie electromagnetica.
     
              Foto: ADN - releu informational
      Experimentele lui Popponin de la Academia Rusa de stiinte – numai partial publicate – au demonstrat ca moleculele de ADN modifica modelul energetic al unui laser, daca exista coerenta intre intentia constienta (generata de catre creier) si receptia ei de catre inima. Informatia sub forma de frecvente interactioneaza cu intentiile si determina modificari fizice ale ADN (conformatia helixului, replicarea, modificari de comportament electric).  
 
      2. Energii electromagnetice
      Primul camp magnetic exterior la actiunea caruia suntem supusi este cel geomagnetic, cu cei doi poli in continua deplasare. El interfera cu vantul solar, flux de particule incarcate –electroni, protoni si particule alfa– cu circulatie interplanetara si cu campul magnetic interplanetar, format in principal din plasma.
     
                Foto: Camp magnetic Pamant
      In entitatile vii energia electrica este generata – in principal – de procesele chimice care se produc in celulele nervoase si transmit informatii prin variatiile de frecventa. Viata este un sistem nonliniar, dinamic, deschis in care abunda oscilatori de toate tipurile. Creierul si inima sunt surse de energie electromagnetica detectabila. Astfel a aparut ideea de medicina energetica, definita ca un sistem compus din stimuli nonmateriali subtili sau de intensitate foarte mica (interventiile vindecatorilor, homeopatia, terapiile electromagnetice, acupunctura).
     
              Foto: Camp electro-magnetic inima umana
      Medicina energetica a emis propriile ipoteze explicative asupra eficientei sale demonstrate (11):
- Cauzalitatea constientizarii din interventiile vindecatorilor – extindere a principiului non-localitatii din fizica cuantica
- Schimburile de energii subtile intre vindecator si pacient – prin rezonanta de campuri energetice. Sistemul nervos central emite campuri electromagnetice cu frecvente de pana la 30 Hz, deci intensitati foarte mici, masurabile prin electroencefalograme (EEG). Efectele acestor campuri scad la cresterea distantei spre deosebire de efectele non-locale care nu se diminueaza la cresterea distantei, fiind posibila – dar nedemonstrata – o conlucrare si co-potentare a acestor efecte.
      Energiile implicate sunt mai mici decat limita zgomotului termic (energia miscarilor moleculare intamplatoare) si actioneaza prin continutul informational al formei si secventei temporale a undelor.
      Campurile electromagnetice nonionizante externe actioneaza in principal asupra membranelor celulare, unde modifica interactiunile ligand-receptor (de ex. calciu/hormoni) si – in consecinta – starea intracelulara. Astfel se explica efectele stimulatoarelor pentru resutura oaselor, stimularea transcutanee nervoasa din controlul durerilor cronice si electrostimularea transcraniana din tratamentul insomniei sau al schimbarilor bruste de dispozitie.
      Campuri electro-magnetice interne
      Froelich a introdus ideea ca sistemele vii sunt capabile de excitatii coerente. Celulele si organismele poseda ritmuri proprii de activitate, partial reglabile intern, care raspund si fenomenelor externe. Creierul este compus din mai multe tipuri celulare, neuronii fiind considerati principali, dintre care majoritatea functioneaza ca oscilatori care produc semnale electrice cu o anumita periodicitate. Fasciculele de neuroni functioneaza ca unitati coerente, fara limite spatiale precis definite. De ex. oscilatorul circadian este o retea de celule din hipotalamus care regleaza ritmurile biologice zilnice. Sistemele vii se autoregleaza utilizand un camp coerent interior care se extinde in intreg organismul, un camp endogen de bioinformatie. Boala sau starea ei precursoare reprezinta o distorsiune a campului endogen. Anumite frecvente rezonante, aplicate extern, pot regla din nou organismul catre starea de sanatate, de homeostazie (11).
      Interactiuni intre campurile electro-magnetice interne si campurile externe
      Exista un biocamp endogen, coerent, cu rol de reglare care ”simte” si raspunde la celelalte campuri din mediu. Aceasta este o proprietate intrinseca si colectiva a organismelor si nu poate fi explicata numai prin interventia fenomenelor moleculare.
      Emisiile de biofotoni de catre organismele vii –demonstrate initial de catre Gurvitch si Popp– transporta si transfera informatii. tesuturile canceroase emit diferit de cele normale datorita interactiunilor diferite dintre celule. Amplitudinea diferentelor poate fi utilizata pentru a diagnostica gradul energetic de anormalitate tisulara, iar unele remedii homeopate pot readuce sistemul la parametrii normali. in acelasi timp, expunerea cronica la frecventele conductorilor (50-60 Hz) amplifica riscurile de producere a cancerelor – subiect pe care il vom dezvolta mai jos.   
      In homeopatie, solventul polar depoziteaza energie/informatie electromagnetica a unui agent bioactiv si o transfera unui organism. Semnalul homeopat implica excitatia coerenta a solventului, depozitarea frecventelor prin rezonante multiple si transferul de  informatie.
     

       Foto: Absorbtie electro-magnetic in creier de la telefon mobil, la adult, copil de 10 ani, copil de 5 ani
      Dar campurile electromagnetice detin o capacitate mare de penetrare prin tesuturi. Simpla utilizare a unui telefon mobil expune la campuri cu intensitatea de ordinul zecilor de tesla, cu efecte agravate prin varia?ia frecventelor. Campurile slabe, cu frecvente joase (cabluri de curent, aparatura casnica) au efecte mai puternice decat cele cu frecvente mari – unde radio.
      De exemplu, ionii de calciu de la suprafata membranelor celulare mentin in mod normal integritatea moleculelor de fosfolipide din componenta acestor membrane. Daca se pierd ionii de calciu sub influenta unor campuri electromagnetice, se micsoreaza rezistenta mecanica membranara si se poate pierde continutul intracelular. Sau, in cazul lizozomilor, se pun in libertate enzime, inclusiv DN-aze, care ataca acizii nucleici. Ulterior, fragmentele de ADN se refac, la fel cromozomii, dar nu intotdeauna identic cu structura initiala; apar deletari, inversiuni si translocatii ale genelor, in special in cursul proceselor (meiotice de multiplicare celulara). Mici distrugeri ale acizilor nucleici maresc riscurile de cancer prin mutatiile genetice care le insotesc, chiar daca declansarea bolii se produce in timp.

      Informatia si experienta actual existenta in domeniul zis energetic este abundenta, cu provenienta atat din medicinele traditionale cat si din terapiile mai recente. Demersurile logice din practica stiintifica au condus in mod firesc de-a lungul istoriei, la fel ca si astazi, catre punerea in evidenta a unor adevaruri, care anterior erau negate sau ignorate. Daca elementele din nivelurile de existenta si viata ce sint inaccesibile celor cinci simturi, ne par uneori neverosimile, aceasta se datoreaza tocmai faptului ca oamenii incearca sa abordeze doar prin acele cinci simturi, lucruri care se supun altor perceptii. Pe acelea avem nevoie sa le exploram, daca dorim sa cunoastem constient ceea ce, fie ca acceptam noi ori nu la un anume moment, continua sa existe si sa se manifeste.
     
      Devine tot mai  evident faptul ca lucrarile de cercetare din domeniul medicinei neconventionale, neglijata sau negata in prezent, merita amplificate intrucat ofera posibilitati certe de marire a arsenalului medicinei moderne.
      O intrebare fireasca pe care orice om de buna credinta si-o poate pune, este daca acest lucru se doreste de fapt...

                                   Dr. Ing. Stefan Bragarea,
                     cu colaborarea Dr. Cristina Aosan, Ing. Gabriel Aosan
     

Referinte bibliografice
1. http.//www.practicalspirituality.info/sound-words-and-your-health.html
2. Masaru Emoto ”The Hidden Messages in Water”, Beyond World Publishing Inc., Oregon 2004.
3. Sonia T. Orcutt si colab. ”Subatomic Medicine and Atomic Theory of Disease”, Translational Medicine, 2:108, 2012
4. „What are the Subtle Energies? Are they real?” David Herron in http//thereikipage.com/whatis/subtle energies.html
5. Dr. Paul Drouin ”Integrating a Subtle Energy Anatomy: How do we Define the Concept of Energy?” World Congress of Integrative Medicine – 5-9 octombrie 2016, Honolulu, Hawai.
6. J. Grinberg-Zylberbaum, M. Delaflor. L. Attle, A. Goswani ”The Einstein-Podolsky-Rosen Paradox in the Brain: the Transferred Potential”, Physics Essays vol. 7, no.4. 1994.     
7. Jacopo Grinberg-Zylberbaum ”The transformation of neuronal activity into conscious experience; the syntergic theory”, Journal of Social and Biological Structures, 4(3), 201-210, 1981.
8. J. Grinberg-Zylberbaum, M. Delaflor, M. E. Sanchez Arellano, M. A Guevara, M. Perez ”Human communication and the electrophysiological activity of the brain”, Subtle Energies 3(3); 25
9. Suzuki K., si colab. ”Clinical application of Bioenergy medicine in integrative medicine: From background to clinical practice”, Biotherapy, 21: 404-413, 2007.
10. Glen Reid ”Effect of conscious intention on human DNA” Proceeds of the International Forum on New Science, Denver, Co., octombrie 1996.
11. Beverly Rubik ”Energy medicine and the unifying concept of information”, Alternative Therapies in Health and Medicine vol. 1, pp 34-39, 1995

(postat 03.09.2016)

In corelatie cu Electromagnetism versus sanatateIn conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.