––> +

Apimondia - Congresul 45, Istanbul, Turcia

Al 45-lea Congres Apimondia,
29 Septembrie - 4 Octombrie 2017, Istanbul, Turcia

    In 2013 la Kiev, se desfasura Congresul al 43-lea al Apimondia (Federatia Internationala a Asociatiilor Apicultorilor), unde Asociatia Apicultorilor din Turcia a izbutit sa obtina organizarea celui de al 45-lea Congres, la Istanbul. Succes deplin, asigurat de prezentarea profesionala si atragatoare a conditiilor organizatorice.
     
          Foto: La deschiderea Congresului de la Istanbul
    Dar intre timp istoria si-a urmat cursul. Acum imaginati-va o tara intr-un fel de razboi. Doua factiuni majore, de o parte conducatori si fortele armate care-i protejeaza, de cealalta inamici invizibili. Tancuri si transportatoare ale armatei pe strada. Masini de politie blindate si patrule inarmate pana in dinti. Printre ele ceva turisti in numar tot mai mic, comercianti diversi si turci grabiti.
    Istanbulul o metropola pe doua continente, cu 20 de milioane de suflete. Istorie vanduta la pachet cu comert elucubrant, printre rugaciunile muezinilor. Rauri de masini in care serpuiesc taxiuri galbene. Comercianti si chelneri care te obosesc cu insistentele lor. O tara care devine scumpa pe masura ce tot mai putini turisti se hotarasc sa vina intr-un spatiu in care prezenta armatei pe strazi descurajeaza avantul vizitatorilor.
    Cu toate acestea Congresul Apimondia a fost un mare succes. 129 de tari participante, unele reprezentate la nivel de ministri, si mai bine de 13.000 de participanti si vizitatori. Mii de metri patrati de standuri si spatii de prezentare diversa, intr-un foarte modern si amplu spatiu expozitional. 350 de expozanti unii cu spatii si dotari impresionante, au prezentat utilaje, stupi inovativi, tehnica digitala, diverse solutii in apicultura, produse apicole variate, de felurite origini florale, brute sau prelucrate,  de prin toate continentele.
    In paralel, ca o incununare a unor evidente eforturi productive, s-a desfasurat partea stiintifica, organizata pe sesiuni ale celor sapte comisii de specialitate. Au fost prezentate prin autori peste 260 de comunicari stiintifice. Pentru ca timpul nu permite comunicarea tuturor lucrarilor din acest domeniu tot mai atractiv si studiat in diverse colturi ale lumii, organizatorii au realizat un spatiu de afisaj pentru 770 de postere, ca sinteze ale unor eforturi stiintifice diverse. Se poate spune ca au fost prezentate mai bine de 1.000 de comunicari cu caracter stiintific. Cel putin o cincime au avut legatura directa cu sanatatea, aratind beneficiile utilizarii produselor apicole in folosul omului.
 
  Foto: Standurile Sloveniei si Argentinei
    Spunem aceste lucruri pentru a combate nedreptatile unor medici aflati in urma cu informarea, dar care nu se sfiiesc sa faca afirmatii despre pericolul utilizarii produselor apicole in sanatate. Subliniem ca astfel de intruniri internationale au loc la doi ani, si ca de fiecare data se comunica noutati atat din studii de laborator cat si din practica clinica.
    Practic sute de studii stiintifice se realizeaza in fiecare an in diverse parti ale lumii pentru a obtine si sintetiza informatii diverse despre inegalabilele produse apicole. Recomandam celor care nu au avut timp sau dorinta de informare, sa aiba decenta de a pastra tacerea ca un semn de respect pentru munca a sute de cercetatori, si sa-si verifice supozitiile si temerile dobandite de nu se stie unde, facind efortul sa studieze intr-o limba de circulatie internationala.
    Dintre lucrarile prezentate in sectiunea dedicata sanatatii, Romania si romanii s-au remarcat in mod deosebit, tara noastra fiind recunoscuta international pentru practica avansata a api-fito-terapiei. Comunicarea stiintifica prezentata de medicul Dr. Cristina Aosan, dupa cum a fost denumit chiar de moderatori, un studiu clinic care demonstreaza posibilitatea de tratare a sclerozei multiple, a fost rasplatita cu aprecieri deosebite. Lucrarea se bizuie pe munca desfasurata de-a lungul a 15 ani de tratare si observare a peste 80 de pacienti cu scleroza in placi, din care practic reiese (in limite statistice de stabilitate), ca leuconevraxita este curabila cu mare probabilitate. Au fost luati in studiu doar pacientii care au urmat cu corectitudine terapia. Cel putin 80% dintre pacientii cu psihic pozitiv, care urmeaza un tratament cu produse api-fito, individualizat, recomandat de catre un medic cu o competenta reala, au sanse de a obtine oprirea evolutiei bolii, imbunatatiri diverse, observabile si pe RMN. La circa 62 % RMN-urile au inregistrat imbunatatiri sau imagini cicatriciale. Numerosi dintre pacienti au reintrat intr-un regim de viata normala. 23 dintre ei sint scosi din terapie de mai multi ani, pentru ca nu mai necesitau. Practic pot fi declarati vindecati. Asadar se demonstreaza din nou ca medicina naturista, practicata cu competenta, poate vindeca boli declarate incurabile de catre medicina conventionala, care din pacate e redusa la statutul de componenta de retail a industriei de medicamente.
   
         Foto:  Conferinta la sectiunea apiterapie
    Cel de al 46-lea Congres Apimondia se va desfasura la Montreal in 2019.
Intre timp este posibil ca urmatorul Apimedica, un eveniment pendinte tot de Apimondia si dedicat numai apiterapiei, sa se desfasoare in Romania in 2018.
    Multumim pe aceasta cale D-nei Dr. Ing. Cristina Mateescu, Presedinta Comisiei pentru Apiterapie a Apimondia, pentru eforturile pe care le depune in promovarea valorilor reale ale stiintei in apicultura si apiterapie, a romanilor si a Romaniei in lume.
                                                                                                     
                                      Gabriel Silviu
                                                                       
(Foto: autorul)   
(postat 20.10.2017)In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.