––> +

Ghee - unt clarificat

Cunoasterea vietii fericite... Aceasta este invatatura pe care ne-o daruieste Ayurveda, cel mai vechi sistem medical. S-a nascut in India in urma cu cateva mii de ani si a strabatut prin timpuri pana in vremea noastra. De unde aceasta longevitate a unei stiinte aparent empirice ? Probabil ca din cuprinderea ei holistica. Un sistem de vindecare a bolilor, aproape fara gres, intrepatruns de cunoasterea unor metode de prelungire a vietii sub toate aspectele ei. Ayurveda priveste omul ca pe un intreg, o unitate intre corp, minte si suflet, integrat in contextul general. In invataturile Ayurvedei intra cunoasterea corpului fizic si a fiziologiei, explicarea bolilor si a cauzelor lor, tratamentele acestora, ca si descrierea obiceiurilor sanatoase zilnice si sezoniere, descrierea procedurilor de intretinere, corelatiile cu psihologia, toate acestea in conexiune cu mediul natural si cel social.

Este un adevarat sistem complet, o stiinta prin care Viata este inteleasa in totalitatea sa.

Medicina ayurvedica mentioneaza ca fiecare bolnav trebuie sa fie examinat de medic, de o maniera complexa. Acesta trebuie sa analizeze toate aspectele legate de boala sa, de obiceiurile de viata, alimentatie, psihic, sa faca corelatiile cu contextul sau de viata, cu caracteristicile locului in care traieste si cu cele ale anotimpurilor. Apoi in raport cu toate, stabileste modificarile sau adaptarile necesare pe aceste directii, dieta, remediile adecvate si modalitatea optima de administrare a lor.

In acest context, tuturor remediilor sau alimentelor le sunt descrise atat proprietatile lor curative, cat si rolul pe care il au in intretinerea sanatatii. La fel cum mai tarziu, Hipocrat, parintele medicinei conventionale, a spus: ?Alimentele sa va fie medicamente, si medicamente sa va fie alimentele voastre?.

Unul dintre remediile si alimentele foarte larg utilizate in Ayurveda este Ghee-ul. La noi este cunoscut si sub denumirea de unt clarificat. In india el se prepar? in fiecare casa si se utilizeaza in viata de zi cu zi, atat pe cale interna, cat si externa. Este utilizat fie ca atare, fie la pregatirea unor mancaruri sau a unor remedii casnice. Proprietatile sale il indica atat ca aliment, cat si ca tratament, singur ori in combinatie cu plante sau alte produse terapeutice.

In cabinetul medical intra in componenta unor preparate mai elaborate. Poate fi, de exemplu, parte integranta din unele creme cu aplicatie externa ori din remedii cu administrare orala. Uneori, fara sa faca parte din reteta finala, este folosit in procedurile de purificare a diverse materii, care vor intra mai departe in anumite retete terapeutice speciale.

Gheeul nu necesita adaugarea de conservanti si nici nu trebuie sa fie tinut la frigider. Nu are nevoie de alte conditii deosebite de pastrare. Din gheeul corect preparat apa este complet eliminata. In el nu se pot dezvolta nici un fel de germeni microbieni sau fungici. Aceasta grasime speciala nu rancezeste. Daca este pastrat la temperatura ambianta toate proprietatile sale initiale raman active. Mai mult, el devine mai puternic odata cu trecerea timpului. Termenul de valabilitate ? In India, tara sa de bastina, 400 de ani...

Gustul gheeului este placut, dulceag, mirosul frumos. Daca se simte gust amarui sau miros de ars inseamna ca prepararea a fost necorespunzatoare si el nu mai trebuie utilizat, caci poate fi daunator.

Dupa cum am spus cu cat este mai vechi, cu atat proprietatile gheeului sunt mai puternice. Devine mult mai eficient in afectiuni neurologice, dependenta de droguri, stari de lesin, coma, semiconstienta, in afectiuni ORL, ale ochilor si pielii. De exemplu gheeul de 10 ani se poate utiliza la pacientii cu epilepsie sau Alzheimer in picaturi nazale si oral.

Noua ne este inca practic straina, ca sa nu spun necunoscuta, administrarea regulata a unor remedii nespecifice pe cale nazala. In sine ideea e simpla. Practica la fel. Iar efectele sunt deosebite. Ghee-ul trece rapid de mucoasa nazala, apoi prin osul perforat strabatut de nervii olfactivi, ajunge direct la creier. Oricum am administra de o alta maniera un supliment sau medicament -oral, rectal, injectabil- efectul la nivel cerebral este mult mai slab. Dupa administrarea pe aceste cai, pe parcurs el poate suferi transformari (in timpul digestiei de exemplu), apoi drumul de strabatut este mult mai lung, iar remediul se distribuie in intreg corpul. Ca urmare doar o mica cantitate ajunge sa actioneze in organul tinta, creierul.

In textele sanscrite vechi, nasul este considerat poarta de intrare pentru cap. Nasya este numele procedurii terapeutice de administrare intranasala a medicatiei, care poate consta din uleiuri, ghee, lapte (toate acestea simple sau medicinale), pulberi, infuzii, decocturi, sucuri, fumigatii. Sunt mai multe variante de Nasya, in functie de doza administrata. Pratimarsa este cea mai usoara, cu doza cea mai mica, de 2 picaturi. Este folosita pentru intretinere la cei sanatosi, la copii, batrani, dar si la cei raniti, emaciati. Pratimarsa se poate aplica celor sanatosi de la nastere pana la moarte.

Textele vechi spun ca fiecare om sanatos ar putea sa foloseasca zilnic cate doua picaturi de ghee in fiecare nara, spre a-si pastra sanatatea si vigoarea atat a mintii cat si a trupului. In functie de momentul administrarii se obtin efecte variate. Daca cele doua picaturi se administreaza la sfarsitul noptii, al zilei sau al mesei atunci se vor curata toate canalele corpului. Dupa mersul pe distante lungi, oboseala si dupa actul sexual reda puterea. In urma gargarei, urinatului si defecatiei, el va creste vederea. Dupa spalatul pe dinti cu periuta reda fermitatea dintilor.

In scopuri curative, pentru fiecare boala tratata, administrarea intranazala se face in variante mai puternice. Specialistul stabileste numarul de picaturi care este mai mare, tinind cont de perioadele zilei, de activitatile desfasurate, de alimentatie, obiceiuri particulare, afectiuni asociate.

In boli neurologice (Alzheimer, epilepsie) gheeul este util atat in instilatii nazale cat si in administrare interna (o lingurita la fiecare masa).

Pentru imbunatatirea vederii sau tratarea unor boli oculare se pot face bai de ochi cu ghee simplu sau medicinal. Cum baile de ochi sunt mai complicate, acasa fiecare dintre noi poate pur si simplu picura ghee, cate o picatura in fiecare ochi. Imediat dupa instilatie se formeaza pe conjunctiva globului ocular o pelicula gr?soas? care tulbura usor si temporar vederea, pana cand gheeul se resoarbe. Spre a evita aceasta neplacere in perioada activa a zilei, metoda se poate aplica seara, inainte de culcare.

Picurarea gheeului se realizeaza foarte usor, desi in mod obisnuit la temperatura camerei el se prezinta ca semisolid sau chiar solid, atunci cand mediul ambiant este mai rece. Se pastreaza o cantitate de ghee intr-un flacon cu picurator. Inainte de administrare, se cufunda intreg flaconul (cu capacul inchis) intr-un vas cu apa calda, unde continutul se va lichefia foarte repede. Se picura in nas sau ochi dupa caz, apoi flaconul se lasa in camer? pana la urmatoarea utilizare, cand se repeta procedura.

O aplicatie externa de mare utilitate este cea intravaginala. Efectele sunt de lubrifiere, refacere a mucoasei, hranire si tonifiere a organelor genitale interne, crestere a imunitatii locale.

Utilizat pe piele, gheeul ii reda acesteia supletea si prospetimea. Curata ranile si grabeste vindecarea. Se folosesc gheeul simplu sau gheeuri medicinale cu extracte din diferite plante ori produse apicole. Se prepar? felurite creme pe baza de ghee. La indemana oricui, iarna cand pielea poate deveni uscata si crapata, aplicarea de ghee de mai multe ori pe zi cu masare pana la patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul ei normal.

Uscaciunea pielii este prezenta si in psoriazis. Pentru o mai buna intelegere a situatiilor cand ghee-ul este benefic, trebuie mentionat ca in general, uscaciunea poate fi produsa fie de caldura (cum se intampla vara) fie de frig puternic si vant (cum se intampla iarna pe ger). Medicina ayurvedica descrie tot ce exista pe lume drept continind calitatile a 5 elemente componente. Aceste elemente sunt Pamantul, Apa, Focul, Aerul si Spatiul. Dintre ele, Focul produce caldur?, iar Aerul atunci cand se afla in miscare produce uscaciune.

In particular, daca privim leziunile psoriatice ale pielii prin prisma ayurvedica, uscaciunea lor se poate explica prin doua cauze posibile: implicarea calitatilor elementului Foc (deci prin caldura) sau a elementului Aer aflat in miscare excesiva (deci prin vant). La persoanele cu psoriazis oricine poate observa ariile afectate care au culoare rosiatica si aspect uscat, dar pentru nespecialist poate fi dificil de apreciat daca acolo sunt prezente caracterele caldurii ori cele ale frigului care sa fi determinat uscaciunea. Proba terapeutica insa lamureste aceasta problema, cat si rezolvarea ei. In caz ca Focul este implicat, daca aplicam ghee se calmeaza fenomenele locale. In caz ca frigul este implicat, gheeul nu ajuta sau fenomenele se pot chiar agrava temporar. In schimb uleiul aduce ameliorare. Iar invers, daca se aplica ulei acolo unde Focul este implicat, se poate sa nu se obtina nici o modificare, sau chiar sa apara o agravare temporara. Daca am observat ca gheeul este util atunci stim ca focul este implicat si ca putem continua folosirea lui. Il administram atat extern cat si intern. Un ghee medicinal cu extracte din anumite plante sau cu propolis este mai eficient decat gheeul simplu, iar asocierea altor terapii (remedii orale, masuri generale de viata, terapie cu venin de albine) poate aduce imbunatatiri radicale.

Revenind la utilizarea orala a gheeului, sa ne reamintim ca el este atat aliment cat si medicament. Este mai bun decat untul, fiindu-i superior acestuia in toate privintele. Este important de stiut ca el contine vitaminele A si D. Gheeul se digera usor, imbunatateste digestia si are efecte benefice asupra metabolismului. Grasimea din ghee atinge procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95 % !

Gratie acestor proprietati, desi gheeul se obtine din grasime animala, el nu produce colesterol. Poate fi consumat si de persoanele cu afectiuni cardio-vasculare. In India, pacientii cardiaci pot sa primeasca cate doua lingurite de ghee la fiecare masa.

Este bun pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale, in dependenta de droguri, in afectiuni neuro-degenerative.

Gastritele si ulcerele gastro-duodenale beneficiaza din plin de binefacerile gheeului. Se indica consumul de ghee inainte de fiecare masa. Ca dieta speciala terapeutica, mesele pot fi compuse din lapte cu orez la care se adauga ghee. Un ghee procesat cu radacina de Lemn dulce sau cu radacina de Asparagus este cel mai util. Un astfel de regim poate duce la vindecare in cateva saptamani, dupa care se recomanda administrarea in continuare a aceluiasi ghee dimineata pentru inca circa 4 luni, timp in care se revine treptat la alimentatia normala.

Oamenii sanatosi pot folosi gheeul in alimentatia curenta. El face parte din categoria Rasayana, care hraneste si revigoreaza toate tesuturile si organele. Este antioxidant si detoxifiant. Imbunatateste digestia. Aduce prospetime, tinerete, se spune ca opreste imbatranirea. Face pielea frumoasa, moale, supla. Clarifica vocea. Imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta. Hraneste tesuturile implicate in reproducere. Este foarte util copiilor si batranilor.

In loc de untul obisnuit poate intra in componenta sandvisurilor. Se poate adauga in diverse mancaruri sau folosi in locul altor grasimi la gatit. Se poate lua simplu cu lingurita in timpul meselor sau sub forma unui amestec cu miere. Impreuna, gheeul si mierea isi potenteaza reciproc calitatile. Dar atentie: este foarte important ca mierea si gheeul sa nu fie in cantitati egale, caci in aceasta situatie mixtura devine daunatoare, dupa cum spun textele sanscrite vechi.

Gheeul este considerat o adevarata comoara a Indiei. O comoara de mare pret din sipetul stravechi al Ayurvedei, care in timpuri moderne se deschide intregului cuprins al Pamantului, revarsind cu generozitate nestematele cunoasterii Vietii Fericite...

 

Dr. Cristina Aosan

(postat 2010)

 







In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.