––> +

Oxigenare celulara pe cale orala ?

      Este posibila oxigenarea celulara pe calea administrarii orale a unor suplimente alimentare ? O intrebare demna de Radio Erevan, si la care raspunsul ar fi: da, in aceeasi masura in care si ideea de caine latra si musca.

      1. suplimente alimentare cu apa “imbogatita” in oxigen
      Organismul uman este prevazut cu un singur aparat care are constructie specializata in absorbtia oxigenului, adica plamanul. Stomacul si intestinele nu sunt organe respiratorii. A afirma ca ele pot absorbi oxigen, e similar cu a spune ca pielea oxigeneaza sangele.
      Ca atare este lipsit de eficienta practica orice produs care propune oxigenare celulara prin ingestia de apa (indiferent de tip) “imbogatita” in oxigen. Cu mentiunea ca insasi formula “apa imbogatita in oxigen” este improprie, intrucat oxigenul molecular nu se poate dizolva in apa. Motivul: oxigenul are molecule nepolare, in timp ce moleculele de apa sunt polare, ceea ce le face incompatibile.

      2. suplimente alimentare cu “transportatori” de oxigen
      Hemoglobina este singura pe care fiziologia medicala o descrie ca specializata in legarea si transportul de oxigen in sangele uman. Nici o alta substanta din corp nu poate face acest lucru. Cu atat mai putin vreuna pe care am inghiti-o.
      Unii producatori de suplimente alimentare pretinse a contine transportatori de oxigen, mai dau explicatii cu privire la enzimele din sange, care ar fi carausi pentru oxigen. Afirmatia este falsa si s-ar preta la pierderea examenului de Fiziologie din anii I-II de la Facultatea de Medicina. Enzimele nu desfasoara nici o activitate in sange, ci doar in interiorul unor celule sau al unor organe (ex. enzimele digestive). In sange se gasesc doar enzime inactive care sunt transportate de catre acesta spre caile de eliminare a lor. Aceste enzime (ex. GOT, GPT, LDH, GGT,...) rezulta din deversarile rezultate la disparitia celulelor in reconstructia permanenta necesara vietii, sau prin distructii tisulare patologice (ex. hepatite).

      Eventuala asociere intre aceste produse si altele care au o valoare certa impreuna cu care ele sunt vandute la pachet, nu ridica cu nimic presupusa actiune de oxigenare, ci doar incasarile producatorilor.

 

03.09.2013In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.