––> +

Este posibila exorcizarea cu plante ?

      Marturisesc ca inca raman surprinsa de multe dintre subiectele pe care le abordeaza articolele de popularizare a medicinei naturiste. Am fost intrebata suficient de des despre subiectul de mai sus, ca sa ma simt nevoita sa dau un raspuns public.
      Daca nu credeti in Dumnezeu, evident randurile de mai jos nu va intereseaza. Puteti sa va folositi timpul pentru alte scopuri. Daca insa credeti in ceva dincolo de materie, poate intr-o Forta sau intr-un Dumnezeu, indiferent de religie, e posibil ca ceea ce o sa va prezint mai jos sa va puna pe ganduri. Tot  ce spun in continuare este un punct de vedere strict personal.  
      Marturisesc ca sunt o credincioasa crestin ortodoxa. In timpul specializarii mele medicale in Timisoara, am avut o practica de doua luni la psihiatrie. Am vazut prea multe fise medicale si prea multi pacienti internati cu „delir mistic”, ca subiectul sa nu-mi trezeasca suspiciuni. Ulterior am avut ocazia sa-l intalnesc pe Conf. Patrulescu, retras azi in Sf. Manastire Oasa. Domnia sa a predat la Universitatea din Timisoara disciplina de Greaca veche, dar nu dupa culegeri de mituri ale Greciei antice, ci dupa Scripturi. Ca atare si-a format in jurul sau un cerc de tineri pe care a incercat sa-i indrume spre Biserica. A deschis, ceea ce numea dansul, un atelier spiritual. Pe langa comentariile din scriptura, a tinut ca acest atelier sa faca rugaciune si sa traiasca dupa canoane si traditie.
      Prin intermediul acestui atelier, am ajuns sa cunosc doua fete „posedate” care se „atasasera” de grup, in dorinta de a fi ajutate. Doua tinere de 18-20 de ani de prin Oltenia. Sunt greu de descris starile prin care treceau aceste biete fapturi. In primul rand sa va ganditi ca cel mai greu le era sa ajunga la biserica... Cele mai stupide accidente se petreceau. Se bloca incuietoarea la usa, se strica o teava de apa prin garsoniera pe unde stateau, etc. Orice ca sa nu porneasca spre biserica. Iar cand reuseau sa ajunga acolo, incepeau manifestari menite sa le scoata afara, inclusiv de ordin fizic de o forta incredibila, incat o tanara firava abia putea fi tinuta de patru-cinci barbati.
      In Timisoara, de regula si noi si aceste biete credincioase mergeam la Biserica Studentilor, pastorita de Parintele Marius Ioana.
      Una dintre fete era posedata de un demon al maniei si furiei, si se comporta extrem de zgomotos. Dar nu numai strigatele, vocea schimbata si forta fizica impresionanta erau lucrurile care au socat pe toata lumea, ci si viclenia discursului. Da, sa nu va mirati! „Cineva” vorbea prin gura fetei cu o voce complet schimbata, asemenea unei fiare, ca sa perturbe slujba si orice rugaciune la care ea participa. Prima data cand am vazut o astfel de scena era la o liturghie, cea dintai la care fetele au particpat in Biserica Studentilor. Dupa o serie de strigate care au intrigat pe toata lumea, entitatea care o stapanea s-a adresat Parintelui Marius, cu intentia de a-l distrage: „Aici in biserica sunt multi care fumeaza, daca vrei pot sa ti-i arat”. In acel moment, care imi da fiori si acum, s-a auzit un zgomot puternic: intregul popor din biserica s-a pus in genunchi si asa a ramas pana la terminarea slujbei...
      Cealalta fata era posedata de un demon al dezmatului. In clipa in care intra sub influenta acelei entitati, chiar in biserica fiind, isi arunca jos baticul din cap, apoi capata o mimica si o gestica de maniera languroasa fata de baietii din jur, pe care nu le voi detalia ... In aceste momente, daca cineva facea cruce pe spatele ei, fara ca ea sa fi putut vedea acest lucru, incepea sa strige si sa-si contorsioneze corpul.
      Din cate stiu eu ambele au scapat iar una din ele a ajuns studenta la Teologie - Litere. Dar a fost o munca de ani de zile, sa mearga la biserica, sa tina posturi, sa le fie facute slujbe de exorcizare, sa participe la Taina Sf. Maslu. Mai mult decat atat, daca nu ar fi fost ajutate nu cred ca ar fi reusit prin ele insele sa se izbaveasca. In jurul lor o intreaga echipa a robotit ca sa le izbaveasca de o astfel de povara. Altminteri, daca intr-o asemenea stare ar fi fost duse la psihiatrie foarte probabil ca ar fi ramas acolo, diagnosticate cu delir mistic, iar azi ar fi fost un fel de „legume” tratate cu medicamente psihotrope ...
      Exorcizarea este, putem spune, o terapie anti-demonica prin sfintire. Aceasta sfintire incepe dupa nastere, cu botezul. Sigur, la sfintirea apei se foloseste si Busuioc, dar va asigur ca nu planta este cea care sfinteste ci Harul preotului si credinta celor care participa la Taina. In sine exorcizarea este un atribut al unei persoane cu Har. A preotului pentru crestini. Cea mai complexa lucrare dedicata strict exorcizarii este Thesaurus Exorcismorum atque Conjurationum Terribilium, cu 1272 de pagini, aparuta in 1608, la Koln prin grija lui Lazarus Zetzner. In unele parti ale scrierii, separatia intre doctrina exorcista a Bisericii catolice si procedeele magico-populare este foarte vaga, din dorinta de a da un sfat si un leac cat mai eficient. Sunt descrise o serie de retete, in care apar pe langa formulele bisericesti si diverse plante: ceapa marina, sau tulpina de virnant (Ruta graveolens). Ori sunt recomandate fumegari cu rasini cum e galbanul, extras din Ferula Galbanifera, etc.
      Una peste alta, in lume s-au folosit diverse adjuvante pe langa actul magic sau de credinta, pentru eliminarea demonilor. Este firesc sa fie folosite leacuri de har cat si materiale concomitent, de vreme ce omul este Suflet si trup laolalta. Dar nu s-a descris niciodata vreo exorcizare facuta doar cu plante, fara participarea Harului. Nici unul dintre adjuvantele materiale ale harului nu are singur capacitatea de a desface o lucrare nemateriala. Ca atare atribuirea voalata a capacitatii exorcizante unei plante cunoscuta pentru efectele sale calmante, Passiflora, este o neghiobie si un act de marketing jenant. Si mai ridicol este cand in aceeasi pagina se face trimitere catre studii stiintifice in legatura cu Passiflora, si pe cale de consecinta, dat fiind contextul,  in legatura cu exorcismul.
      Dupa cum am exemplificat mai devreme, oamenii posedati nu sunt doar violenti si furiosi. Ei pot sa fie si vicleni, prefacuti langurosi si cine mai stie cum. In plus posedarea demonica are si ea niste grade, in sensul ca este partiala sau totala, temporara sau permanenta, etc. Cum puteti sa recunoasteti aceste stari si aceste persoane ? Simplu ! Cum se recunosc toate pe lumea asta, si dupa cum recomanda Biserica: dupa faptele lor.
      Papa Ioan Paul al II-lea, in 13 August 1986, intr-o cateheza anti-demonica spunea: „Abilitatea lui satan in lume este aceea de a-i convinge pe oameni sa nege existenta sa”.
      Foarte probabil o alta izbanda serioasa impotriva noastra poate fi aceea de a ne da sfaturi inselatoare despre mijloacele de lupta impotriva sa...

P.S. Acum mai bine de un an a aparut si un supliment alimentar cu numele „Exorcizal”. Nu radeti! E adevarat. Este creatia aceluiasi autor al articolului despre exorcizarea cu plante.

                                                             Dr. Cristina AosanIn conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.