––> +

Imunitate - implicatii in aparare si intretinere

      Cu totii stim care este sistemul digestiv, si in linii mari cum functioneaza. intelegem sistemul cardio-vascular ca pe o pompa cu vasele ei transportatoare, ii stim localizarea. Cunoastem cum se desfasoara respiratia, de la plamani pana la celule. Dar cati dintre noi pot explica intr-o imagine limpede unde este localizat sistemul imunitar, elementele sale componente, ce functii si relatii are el ?
      Intr-un articol de popularizare a medicinei naturiste nu ne putem permite sa intram in detalii. Se stie ca sistemul imunitar ne protejeaza in fata agentilor patogeni biologici: virusuri, bacterii, fungi, protozoare, helminti (viermi). Sa vedem cum anume.
      Sistemul imunitar se descrie sub raport functional, ca fiind alcatuit din doua parti: una innascuta si una dobandita. Sistemul imunitar innascut cuprinde barierele naturale, situate la exterior sau in cavitati ce sunt in raport apropiat cu exteriorul (ex. gura, stomac), si componente sanguine nespecifice, de tip celular si chimic. Sistemul imunitar dobandit asigura imunitatea specifica prin anticorpi.
      Barierele naturale sunt de tip fizic, biochimic si biologic. Cea dintai bariera fizica este pielea, prin stratul sau superficial, care daca este integru nu permite patrunderea la interior a germenilor. Tot aici sunt prezente si substante protectoare, cum este lizozimul antibacterian din sudoare si perspiratie.
      Bariera biologica externa este reprezentata de asa-numita „biota”, adica flora bacteriana habituala. Ea este alcatuita din bacterii prietenoase, care sunt de 10 ori mai numeroase decat celulele propriului organism. Protejeaza pe principiul „primul venit, primul servit”, adica ocupa intreaga suprafata a corpului, incat eventualele bacterii neprietenoase, patogene, pur si simplu nu mai au loc unde sa se dezvolte. De aceea este atat de important ca produsele ce vin in contact cu pielea (igienice, cosmetice, ...) sa nu dauneze florei, ci sa o prezerve. Biota se extinde si la interior, pe mucoasele din cavitati, de exemplu in intestine. Aici este sustinuta de alimente potrivite, precum polenul crud si iaurtul de calitate, care au o importanta incarcatura in lactobacili.
      Mucoasele ce sunt in raport cu orificiile externe secreta si un mucus dens menit sa retina si sa elimine microbii prin fluxul sau natural, orientat spre exterior. in cavitatea bucala saliva contine substante antibacteriene, iar in stomac acizii tari secretati sunt o alta forma de protectie chimica in raport cu ceea ce omul inghite.
      Agentii patogeni care au reusit sa treaca de aceste bariere si au ajuns in mediul intern se vor confrunta cu elementele celulare si biochimice ale imunitatii innascute. In sangele circulant se afla leucocitele (celulele albe), componente ale sistemului imunitar intern. Dintre ele, unele sunt implicate in aceasta prima linie sanguina de aparare. Fagocitele inglobeaza in interiorul lor germenii patogeni, apoi ii distrug. Celulele NK adica „Natural Killer” recunosc celulele infectate cu virusi si celule tumorale, se fixeaza pe ele si le „injecteaza” cu substante distrugatoare. Mastocitele contin granulatii cu substante chimice pe care le deverseaza asupra patogenilor.
      Componenta biochimica a imunitatii innascute este reprezentata de complementul seric si citokine. Complementul seric cuprinde o serie de cel putin 20 de proteine ce invaluie germenii patogeni spre a atrage fagocitele care ii distrug. Citokinele sunt substante produse de celule variate din intreg organismul, si sunt implicate in declansarea inflamatiilor si atragerea celulelor imunitare.
      A doua mare componenta este sistemul imunitar dobandit (adaptativ). Acesta intervine cand sistemul imunitar innascut nu a fost suficient pentru eliminarea unui germen patogen. In mod natural cuprinde celule limfocitare (T si B) si substantele pe care acestea le elaboreaza, anticorpii. Acesti anticorpi sunt niste proteine specializate, cu rol de identificare si neutralizare a patogenilor, de care se fixeaza la nivelul unor componente specifice lor, numite antigeni. Imunitatea dobandita mai este si pasiva (transmiterea de anticorpi prin placenta si laptele matern; administrare injectabila de seruri imune), cat si artificiala (vaccinari).
      Dar unde se afla pana la urma sistemul imunitar ? Fara un sediu central, si un loc bine precizat, medicina il defineste ca sistem limfoid. Anatomic se descriu sistemul limfoid primar alcatuit din maduva osoasa hematopoietica (hematogena) si timus, si sistemul limfoid secundar ce cuprinde splina, ganglionii limfatici, placile Peyer si alte formatiuni limfoide raspandite in corp.  
      In maduva osoasa rosie hematopoietica (gr.: haima - sange; poiesis - producere) sunt produse toate tipurile de celule sanguine. Ea se afla la varsta tanara in toate oasele, iar la varsta adulta in oasele late.  
      Timusul are un rol fundamental in imunitate prin intretinerea producerii si maturizarea limfocitelor tip „T”. Spre varsta adulta se atrofiaza, iar maturizarea limfocitelor T este preluata de organele limfoide periferice.
      Dintre organele limfoide mentionam splina, nu fara un oarecare amuzament fata de pretentiile de stiintificitate ale medicinei oficiale. Un organ ale carei functii sunt considerate incomplet elucidate, dar care joaca un rol major in imunitate prin producerea directa si stocarea de limfocite, fagocite, monocite, cat si de anticorpi. De asemenea produce si stocheaza hematii si trombocite. Ca organ energetic, medicina traditionala chineza ii confera o pozitie centrala. Rezectia uneori grabita a splinei din varii motive, marcheaza sever sistemul imunitar si afecteaza durata si calitatea vietii oricarui om.
      Ganglionii limfatici sunt noduli situati pe traiectul vaselor ce dreneaza interstitiile. in ei se multiplica limfocitele T si B mature circulante, si se diferentiaza celulele NK. Un motiv care ar trebui sa fie suficient pentru orice pacient oncologic si orice chirurg sa extirpe un numar cat mai mic de ganglioni... Aici sunt retinute celulele canceroase care au plecat din tumoarea principala. Daca lipsesc ganglionii, ulterior celulele canceroase migrate au cale libera spre sange.
      Din sistemul limfoid secundar mai fac parte amigdalele palatine cat si o vasta retea de tesut limfoid la nivelul mucoaselor (tubul digestiv, tractul genito-urinar, etc.) sau in jurul ramificatiilor arteriale (pulpa alba). In aceeasi logica cu a ganglionilor limfatici, eliminarea grabita a amigdalelor palatine poate conduce la complicatii ulterioare; racelile coboara repede la bronhii si plamani, in loc sa ramana cantonate in faringe. Se observa ca practic toate interfetele corpului pe unde pot patrunde bio-patogeni, sunt gardate de insule ale sistemului limfoid.
      Sistemul imunitar mai are un mare rol despre care prea putin se vorbeste, pe langa cel de aparare. La fiecare doi ani, datorita innoirii celulelor in cursul proceselor de intretinere din intreg organismul, fiecare dintre Dvs. este complet nou din punct de vedere biologic. Dvs. aveti constiinta faptului ca sunteti aceeasi persoana, prin informatiile si experientele acumulate. Dar pana la varsta maturitatii, organismul Dvs. s-a schimbat din punct de vedere celular in intregime, de un mare numar de ori. Acest lucru s-a petrecut fara probleme datorita sistemului imunitar, care a eliminat deseurile celulare rezultate din apoptoza fiziologica.
      Complexitatea sistemului imunitar face ca el sa fie unul extrem de performant. Pe de alta parte aceasta masinarie deosebita, prin multitudinea de componente este susceptibila a fi sever influentata de diversi factori.
      Relatiile cu sistemul nervos si sistemul endocrin
      Intre sistemul nervos central (SNC) si sistemul imunitar exista relatii bidirectionale. Astazi se vorbeste deja despre psiho-neuro-imunologie (Paul H. Black), despre relatiile dintre creier si imunitate. Creierul influenteaza prin mediatori chimici, unii proveniti chiar din scoarta cerebrala, axul hormonal hipotalamo-hipofizo-suprarenalian, care are mai departe efecte asupra imunitatti. Numeroase studii au indicat ca neuromediatori precum adrenalina si noradrenalina, serotonina si dopamina (toate crescute in stres) sau opioidele (ex. Enkefaline) au efecte imunosupresoare. Depresia psihica scade imunitatea. La fel hormonii corticosteroizi produsi de suprarenale. Totodata s-au gasit receptori pentru neuromediatori ai neurohormoni direct pe limfocite si macrofagele din sange. Invers, citokinele produse de celulele imunitare periferice, ajung prin sange sa actioneze asupra creierului. in mod surprinzator s-a descoperit ca celulele imunitare periferice pot sintetiza si mici cantitati de neurotransmitatori, neuropeptide si neurohormoni. Este ca si cum in anumite conditii, o parte din creier s-ar transpune functional pana la periferia imunitatii, iar aceasta se implica totodata in functionarea creierului.
      Sunt inca destule necunoscute, dar in practica un lucru este sigur: o stare generala buna a sistemului imunitar induce o stare buna a sistemului endocrin si nervos. Invers, o stare tulburata a sistemelor nervos si endocrin vor diminua capacitatea raspunsului imunitar. Concluzia nefericita se intrevede. Medicii care sunt atenti in practica lor, au observat cercul vicios in care sunt prinsi pacientii cu probleme grave de sanatate. Pe seama erodarii sistemului imunitar din varii motive, apare o suferinta oarecare. Daca suferinta devine o preocupare, poate induce viziuni pesimiste care deprima mai mult imunitatea. Asa se constituie un cerc vicios care conduce la progresul suferintei. Sau invers, pe seama unei depresii apar probleme de sanatate, de la simple raceli la boala oncologica. Iesirea este posibila doar cu o terapie cu reala valoare imunomodulatoare si/sau antidepresiva.
      Un alt exemplu: in starea de furie, s-a determinat ca imunitatea se deprima atat de mult dupa numai 5 minute, incat sistemul imunitar trebuie sa lucreze intens timp de 6 ore ulterior, spre a reveni la nivelul sau initial.
      Varsta omului, reprezinta un factor endogen esential pentru evolutia si functiile sistemului imunitar. La nou nascuti si batrani structurile acestuia sunt in parametri deficitari. De unde si intrebarile firesti ale unor medici pentru care Juramantul lui Hipocrate nu e o formalitate: de ce vaccinuri la nou nascuti si sugari ?
      Laptele matern sustine imunitatea sugarului in primele luni de viata, prin continutul sau de anticorpi si celule imunitare. Foarte important este ca laptele matern contine si celule stem, lucru de acum demonstrat in laboratoare. Iata ca apar dovezi stiintifice pentru vechea afirmatie din Ayurveda, ca laptele proaspat muls si inca neracit, este un elixir. intre copiii alaptati la san si cei hraniti cu lapte praf se observa in practica medicala severe diferente de sanatate si comportament.
      La varsta inaintata problemele sistemului imunitar par a fi asociate cel mai adesea cu deficiente nutritionale si ambientale. Ca o problema specifica spatiului romanesc actual, as mentiona fenomenele psihice de tip depresiv sau asociate, manifeste la varsta a treia in mare proportie, cu consecinte severe asupra sanatatii. Concluzia practica este ca sustinerea sistemului imunitar se face nu numai prin diverse imunoreglatoare, de exemplu propolis sau Echinaceea, foarte bune profilactic si curativ, ci mai ales printr-o corecta si diversificata alimentatie cu nutrienti de calitate. Un sfat ? Polen si laptisor de matca luate in mod curent. Dozele trebuie sa fie in asa fel incat sa va faca sa simtiti o stare de bine. Daca nu ati atins aceasta stare, inseamna ca dozele Dvs. sunt mici. Resemnarea si depresia trebuie inlocuite cu activitate fizica si preocupare pentru natura. Spre exemplu drumetii, fotografie, gradinarit sau apicultura.
      Relatiile cu factori exogeni (gr.: exo - in afara; gennan - a produce)
      Stresul s-a definit ca un factor sau un ansamblu de factori care deranjeaza organismul. Este de inteles ca oamenii dupa o perioada intensa de suprasolicitare fizica, psihica sau emotionala, cauta diverse mijloace de refulare. Nu suntem facuti pentru a munci 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana. Nici pentru competitii sportive in care telul, pe langa bani, este de a fi primul in lume. Nu putem trece neatinsi prin stari emotionale coplesitoare. Societatea noastra, din ce in ce mai complicata, ne furnizeaza un stres aproape permanent. E suficient sa deschideti televizorul si o sa vedeti pe langa bombardamentul de imagini si emotii predominant negative, afluxul de informatii de pe benzi circulante. E prea mult, ceea ce se reflecta, coroborat cu nutritia deficitara, in scaderea capacitatii imunitare practic la nivelul intregii populatii, la noi si in tarile vestice. Adica acolo unde consumul a devenit motorul societatii umane.
      Ce se intampla de fapt in conditii de stres in sistemul imunitar ? Ma opresc sumar asupra unui singur aspect, mai putin cunoscut: relatia stres-timus. Ne amintim de la anatomie, de un organ mic situat in spatele sternului, supranumit si „glanda copilariei”. Etimologic, thymos in greaca veche inseamna principiu vital. Am vazut deja ca e puternic implicat in imunitate. Dar el incepe sa se atrofieze la pubertate si are o involutie continua odata cu varsta. Ar fi oare aceasta atrofie a ceea ce anticii numeau principiu vital, o posibila explicatie pentru ca traim doar 70-80 de ani in conditiile in care se pare ca suntem programati genetic pentru circa 1000 ? Ei bine, factorii de stres accelereaza atrofia timusului, atat direct cat si prin intermediul glucocorticoizilor. In contrariu, hormonul pineal (epifizar) melatonina contracareaza atrofia timusului, contribuind la refacerea imunitatii. Dar melatonina se secreta optim in timpul somnului de noapte, pe intuneric, in jurul miezului noptii. De unde influentele nefaste ale vietii moderne de noapte, asupra imunitatii. in plus, activitatea epifizei mai este blocata de excesul de fluor, de informatii, de hiperactivitatea mentala.
      Foarte importanta este si descoperirea ca epifiza este un coordonator central al sistemului de celule stem. Iar relatia sa cu timusul e implicata in mentinerea tineretii.
      Recomandari practice consecutive: dormiti intre 22-06, in incaperi intunecoase. Evitati sa lucrati in doua, trei locuri. incercati sa nu va doriti sa fiti mereu cel mai si cel mai... Toate aceste lucruri au uriase costuri ascunse. E pacat sa va pierdeti sanatatea spre a castiga bani, ca apoi sa va pierdeti banii in incercarea de a recastiga sanatate...
      Nutritia. Este un factor exogen extrem de studiat in imunopatologia veterinara... Fara gluma, cartile de medicina veterinara par mai pragmatice decat cele de medicina umana. Printre veterinari s-a pastrat interesul pentru mentinerea sanatatii subiectilor, nu ca in medicina umana unde atentia este indreptata doar asupra bolii. in ferme e de importanta economica mentinerea unui septel sanatos, in timp ce in societatea umana se vorbeste astazi prea mult despre excesul populational, care a ajuns sa deranjeze...
      Asadar in medicina veterinara sunt bine descrise efectele nefaste ale malnutritiei sau subnutritiei, rolurile tuturor nutrientilor si influentele lor asupra imunitatii. Spre exemplu, carenta vitaminei B6 determina reducerea stimularii limfocitelor de catre mitogene. Carenta vitaminei A inhiba raspunsul imunitar, cu reducerea protectiei fata de dezvoltarea unor neoplazii, scaderea rezistentei fata de infectii respiratorii si digestive, ori virale in general, inclusiv fata de HIV. Doze optime de vitamine E si C cresc limfoproliferarea si activitatea macrofagelor. Dintre oligoelemente, se pare ca un rol important il au zincul, manganul, cuprul, cromul si seleniul. Cu riscul de a ma repeta, trebuie sa spun ca o solutie optima pentru ratia zilnica de astfel de micronutienti o constituie polenul crud, care pe langa proteina de cea mai buna calitate asigura si un aport optim al acestor principii alimentare esentiale bunei functionari a imunitatii.
      Subiectul relatiei dintre alimentatie si imunitate este extrem de larg. Mai precizez doar ca aditivii alimentari sintetici actioneaza foarte repede asupra sistemului imunitar, pe care il perturba si deprima. Efectele nefaste se observa la nivelul intregii societati de consum. Practic e indicat sa evitam produsele cu asemenea aditivi, lucru dificil, caci din pacate sunt prea numeroase.
      Tot in tratate veterinare am gasit cel mai bine studiate influentele asupra sistemului imunitar a diversi alti factori, care se regasesc si in viata noastra.
      Astfel stresul prin temperaturi scazute exercita influente imunosupresoare, similare celor consecutive tratamentului cu hidrocortizon (Matsumoto si Huang, 2000, studiu asupra puilor de gaina). Concluzia pertinenta este ca frigul de scurta durata determina o intensificare a tuturor mecanismelor imunitatii, iar frigul de lunga durata are efecte nefaste. O aplicatie practica este ca dusurile reci, inviorarea in aer rece, chiar scaldatul in apa rece, a?a cum o fac nordicii si rusii, sunt benefice sanatatii. Exagerarea nu. Mai mult, mediile de lucru reci, curentul de aer rece, sunt factori de scadere a capacitatii sistemului imunitar.
      Transportul s-a dovedit a fi extrem de important pentru sistemul limfoid. Pagoda-Sewernik si colaboratorii in 2000 au facut un studiu pe vitei in varsta de 3-6 saptamani, transportati 45 de minute. Concluziile au fost neasteptate. S-a constatat cresterea semnificativa a cortizolului pentru o zi si reducerea numarului de limfocite T si B pe durata a sapte zile. Deci e de preferat un serviciu care sa nu necesite o naveta permanenta, si cu atat mai putin o munca fara schimbari geografice si transporturi dese la distanta, eventual schimbari de clima.
      Efortul fizic a fost si el studiat. La caii normali un efort fizic intens este benefic capacitatii de aparare o organismului. Dar la cei cu capacitate de efort micsorata s-a observat o supresie a proliferarii limfocitare, concomitenta cu prezenta unor infectii (Jensen-Waern, 1998).
      Efectele imunosupresoare ale oboselii cronice au fost definite de Tarello (2001), care a semnalat similitudini intre aceste efecte la pasari si cele observate la om, in sindromul de disfunctie imunologica prin extenuare fizica. Deci ? Daca vreti sa traiti normal, munciti opt ore, dormiti circa opt ore, acordati-va timp pentru refacere.
      In cursul procesului de aclimatizare a caprelor de Angora importate din Franta in tara noastra, s-a putut observa ca stresul de transport, masurat prin reducerea activarii limfocitare, se stinge dupa aproximativ cinci zile de la data importului. Dar activitatea fagocitelor a fost mai intensa la caprele localizate in ferme din arii rurale, decat la cele din apropierea zonelor urbane. Deci nu doar munca fizica il face pe omul de la tara sa fie in general mai sanatos, ci mai e ceva neexplicat inca.
      Poate ca un raspuns la aceasta problema este sugerat de un studiu realizat de Ferrante in 1998, care a demonstrat ca proliferarea limfocitelor T e mai intensa la viteii adapostiti intr-un spatiu mai generos.
      Este bine cunoscut efectul negativ asupra competentei imunologice a numeroase substante chimice de sinteza. Au fost studiate efectele mai multor medicamente (corticoizi, ciclofosfamida, etc.), folosite in diverse terapii (ex. boli auto-imune). Astfel Loa si colaboratorii in 2002 intr-un studiu pe pui de curca au constatat ca ciclosporina A si ciclofosfamida inhiba proliferarea si functionarea celulelor T si limfocitelor B, traduse prin reducerea sintezei de anticorpi, cu efecte si asupra apararii antiinfectioase.
      A fost semnalata actiunea imunosupresoare a tetraciclinei administrata in doze subterapeutice dar timp indelungat, asa cum se procedeaza in alimentatia puilor din crescatorii. S-a observat inhibarea proliferarii limfocitelor T si B, asociata cu modificari structurale ale timusului (Tong si colaboratorii, 2001). Atentie asadar la administrarea repetata de antibiotice, care pe langa deprimarea imunitara imediata, contribuie si la degenerarea mai rapida a timusului. Cat am lucrat in Banat, copiii pe care i-am tratat cu mijloace naturale, in special cu propolis si Echinacea raceau o data la doi ani. Cei tratati de alti medici de familie cu antibiotice, cam o data pe luna...
      Anestezicele au de asemenea efecte imunosupresoare. Un studiu interesant a fost comunicat de Oktuno si colaboratorii (2002), care au aratat ca patru preparate folosite pentru anestezia pestilor din specia Sparus aurata au determinat reducerea complementului seric si functiile fagocitelor.
      Si mai surprinzatoare a fost comunicarea realizata la noi de catre Brudasca si colaboratorii (1998), care dupa inocularea la caini a unui vaccin mixt antiviral au constatat leucopenie cu limfocitoza si neutropenie, cat si reducerea tranzitorie a functionarii fagocitelor sanguine...
      Sunetele de durata reprezinta un factor de imunosupresie. A fost constatata la puii broiler reducerea numarului de limfocite si a leucocitelor totale (Lazarevic, 2000).
      Poluarea prin metale grele (in special plumbul, mercurul si cadmiul), pesticide (cu precadere clorurate si organofosforice) si substante radioactive are o actiune severa imunosupresoare. Aici sfatul cel mai bun este sa parasiti astfel de medii. Daca nu este posibil, atunci utilizati sub forma de cure, zeolit pulbere care le cheleaza si elimina.
      Ce este de facut insa pentru ameliorarea starii sistemului imunitar in general, in conditiile in care nu ne putem schimba viata, sau nici macar nu ne propunem acest lucru ? Respectarea odihnei si alimentatiei corecte, detoxifierea si folosirea unor remedii sau suplimente alimentare cu valoare imunoreglatoare reala, poate fi o sansa.
      Se stie ca cea mai serioasa provocare a medicinei este boala oncologica. Aici, foarte concentrat, lucrurile sunt prezentate astfel: pe seama unor factori care au indus imunosupresie, s-a dezvoltat o neoplazie. Diagnosticul acesteia si speranta de viata redusa produc depresie. in sine tratamentele propuse, interventia chirurgicala, chemo- sau radio-terapia practicate fara protectie, conduc si ele la prabusirea sistemului imunitar. Astfel cercul vicios e constituit. Ei bine, am avut sansa ca incepind cu anul 2005, sa intru in contact cu o serie de medici si producatori de suplimente nutritionale din Serbia, care mi-au demonstrat ca boala oncologica poate fi tratata cu mult mai mult succes decat se face in mod curent, cu conditia ca sistemul imunitar al pacientului sa fie pregatit corect. A?a am descoperit beneficiile zeolitului, a?a am descoperit si altele.
      E simplu de inteles ca in suferintele oncologice si hematologice este nevoie ca sistemul imunitar sa fie implicat plenar si ca de starea sa depinde viata acestor pacienti. Se pare insa ca medicina oficiala mai are de lucru. Voi cita dintr-un celebru dictionar medical, Micul Larousse de medicina: „Imunoterapia anticanceroasa, in studiu de aproape un secol, ramane si azi in faza experimentala. Totusi, ea face obiectul a numeroase incercari terapeutice in intreaga lume si este vorba, fara indoiala, de mari perspective in tratarea si vindecarea cancerelor.” Dificil de inteles. Eu inca nu am auzit de un studiu care sa dureze un secol... Sa fie oare aici secretul tratarii cancerului, dar care nu poate fi brevetat si folosit economic, pentru ca este mentinut in faza de studiu ?  Oare nu se doreste sa fie finalizat si  publicat ?
      Orice demers jurnalistic, pentru mine ca medic trebuie sa aiba si o finalitate practica in folosul cititorilor. Pentru aceasta le propun celor care doresc sa-si mentina o buna stare de sanatate si sa mearga la medic mai rar, sa utilizeze dupa caz imunoreglatoare de calitate. Un imunoreglator / imunomodulator deosebit este propolisul, produs deja cunoscut la noi, sub diverse forme de prezentare. Exista tinctura de propolis; se mai foloseste si propolisul brut. Exista extracte apoase si produse mai complexe cum e „Propolis esenta” al societatii Phenalex din Oradea care a brevetat un procedeu ce permite utilizarea fractiilor solubile in apa si alcool, fara a avea insa in compozitia finala alcool etilic. Un produs nou pe piata este Propoliv, propus de Institutul Apicol Bucuresti care a facut un extract in ulei de masline. O varianta despre care o sa vorbesc cu alta ocazie este utilizarea propolisului sub forma de aerosoli, si avem la Cluj, la Casa Bio (www.casabio.ro) mai multe aparate de acest tip, inclusiv pentru copii si masina. in schimb trebuie sa-mi fac datoria pana la capat si sa va recomand sa nu folositi extract glicolic de propolis. Glicolul este tot un alcool din punct de vedere chimic. S-a ales special pentru ca nu are gustul specific, dar este mai toxic decat alcoolul etilic.
      Un alt produs pe care il cunosc din 2009, din stare de proiect, si care am asteptat sa-si dea proba eficientei si rezistentei, este un supliment alimentar cu o formula deosebita, si cu un nume care este in atentia VIP-urilor din Serbia, dar si a pacientilor diversi. Este greu de crezut, dar compania producatoare Mia Natura, are un singur produs, si cu acest singur produs nu doar ca traieste pe o piata suprasaturata de suplimente, ci mai mult se dezvolta in sensul ca intra pe noi piete din apropiere. Acest produs poarta un nume usor de retinut, Seven. Suplimentul a fost gandit de un grup de medici si farmacisti, la ideea unui economist si a unui fost jucator de fotbal, in mod special pentru sportivi, sa-i ajute in recuperare, si sa le sustina sistemul imunitar prin imunomodulare si detoxifiere. A pornit de la o experienta de mai multi ani de observare a evolutiei imunitatii la pacienti oncologici si hematologici, pe care au aplicat-o pentru intretinerea sanatatii. Dar dupa lansarea drept produs de intretinere, utilizarea s-a extins incat s-a ajuns ca un singur remediu sa poate fi folosit si pentru o banala raceala sau pentru afectiuni mai severe, cat si pentru a preveni urmarile nefaste ale tratamentelor oncologice. S-au inregistrat efecte benefice in astenii, stari de epuizare fizica si psihica, efecte deosebite asupra imunitatii pacientilor, o detoxifiere pe multiple directii, utilitate in alcolism, in intoxicarea cu aflatoxina, adjuvant in tratarea infectiilor... Toate in jurul imunitatii. Actioneaza ca imunomodulator, util si celor cu dezordini de tip auto-imunitar. in sine este o capsula ce contine un extract special de Echinacea si Codita soricelului, zeolit, un extract de polen, vitaminele C, B3 si B6. Din dorinta de simplificare si posibilitate de control asupra efectelor de asteptat ale produsului, au fost alese doar sapte ingrediente considerate esentiale pentru imunitate si sanatate, de unde si numele Seven.
      In anii din urma am vazut multe produse lansate ca imunomodulatoare. Din experienta mea, Seven-ul a fost una din cele mai placute si utile suprize. Administrare: pentru mentinerea si intretinerea unei imunitati bune o capsula la fiecare 20 de kg masa corporala pe zi, in cure de o luna pe trimestru. Pentru probleme serioase de sanatate o capsula la 10 kg masa corporala pe zi, o lunga perioada de timp.
      Datorita efectelor produse practic, astazi s-a ajuns ca aproximativ 50% din clientii firmei Mia Natura sa fie pacienti oncologici care utilizeaza Seven drept medicatie naturista adjuvanta in tratamentele oncologice alopate, cu scop de chemo- si radio-protectie, pentru a preveni prabusirea sistemului imunitar in timpul acestor tratamente, cat si al tratamentelor cu corticoizi. De asemenea dupa terminarea terapiilor oncologice conventionale sau efectuarea unor interventii chirurgicale, pentru ridicarea sistemului imunitar si detoxifiere.
      Am vazut ca sistemul imunitar e raspandit practic in tot corpul. Creierul pornind de la nivelul sau cel mai inalt, cortexul, controleaza acest sistem pana la ultimele sale componente din periferie. La randul sau, imunitatea influenteaza functionarea creierului. Ambele sunt in relatie cu sistemul de celule stem, cu intretinerea corpului si pastrarea tineretii. intreaga noastra viata depinde de ele. Majoritatea actelor medicale devin necesare din pricina faptului ca sistemul imunitar al pacientilor este depasit. Pentru o viata buna este necesar sa intarim imunitatea, care conlucreaza la recuperarea sanatatii.


                                                              Dr. Cristina AosanIn conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.