––> +

Ciclul menstrual

Ciclul anotimpurilor, ciclul solar, ciclul lunar, ciclul menstrual? Sunt ritmuri ale cosmosului, ale astrelor, Pamantului, ale fiintei umane. Cicluri si ritmuri acordate intre ele, care functioneaza in interelatie cu vibratiile Universale. Suntem parte din cosmos ca intreg, suntem influentati de el si influentam intregul, tot la fel cum in corpul nostru fiecare organ depinde de intreg si totodata isi lasa amprenta asupra acestuia.

Fiecare lucru care se intampla cu noi are un inteles personal, dar si o semnificatie in Lume si in Univers. Femeia are o eliminare ciclica involuntara de fluid al vietii, prin care corpul se curata de ceva ce nu ii mai este de folos : endometrul ingrosat in care nu s-a cuibarit nici un ou, o cantitate de sange incarcat cu materii netrebuincioase? Sangele menstrual care se elimina spre curatare este al femeii, dar este deopotriva al omenirii si al universului. Femeia este aceea care participa mereu la ciclul de curatare universal. Totodata aceasta incheiere este si inceputul unei noi pregatiri a cuibului temporar al unei noi fapturi, prin care se va putea perpetua alcatuirea minunata care este Fiinta Umana si Viata.

Care este originea sangelui menstrual ? In Ayurveda se descrie ca fiind produsul secundar rezultat de la formarea lui Rasa Dhatu. Rasa Dhatu este ?esutul care sta la baza restului tesuturilor, acela care le hraneste si le sustine pe toate celelalte. O alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos conduc la un Rasa normal, care este la originea starii de bine a intregului organism. Rasa se produce permanent din alimentele consumate. In acest proces, la femeie apar si doua produse secundare : sangele menstrual si laptele matern. Menstra se formeaza lunar, iar laptele matern se formeaza doar cand apare o noua fiinta ce trebuie hranita. Astfel, Rasa al femeii se curata ciclic prin menstra, iar Rasa al femeii mam? hraneste doua fiinte : pe copil prin lapte ca produs secundar, iar pe mam? prin Rasa principal.

Asa putem intelege si interpreta mai in profunzime ciclul menstrual, care privit fiziologic are mai multi parametri cu evolutie ciclica concomitent?: hormonal (hormonii gonadotrop, foliculostimulant, luteinizant, progestativ), organic (ovarele cu dezvoltarea foliculilor, uterul cu dezvoltarea endometrului si eliminarea menstrei, modificarile de la nivelul sanilor?), psiho-emotional (cu variatiile respective pe parcursul lunii). Acestia sunt parametrii observabili direct sau prin intemediul aparaturii medicale, la care se adauga altii neperceptibili, aflati pe niveluri materiale profunde sau pe niveluri energetice in relatie cu ritmurile cosmice.

Astfel privind lucrurile, ciclul menstrual si menstruatia sunt influentate de felul alimentatiei (ce mancam si cum mancam), de stilul de viata (cum si cat lucram, dormim, calatorim, stres?), de unele tratamente (hormonale diverse, anticonceptionale orale sau prin inserari instrumentale), avorturi, afectiuni ale organelor genitale, cat si de factorii climaterici si de mediu, de evolutia astrelor.

In functie de acestea pot aparea tulburari ale ciclului menstrual sau ale menstrei care sunt foarte diverse.

Unele persoane au premenstrual cateva zile cu diferite neplaceri mergind de la simpla senzatie de tensiune in sani sau tumefactii diverse pana la dureri intense in sani, stari de greturi si voma. Putem spune ca au Rasa viciat, incarcat cu toxine, situatie in care tratamentul trebuie sa includa remedii care sa curete Rasa si sa il hraneasca corespunzator. La noi se pot folosi Feniculul si Shatavari, sau Trikkatu (piper lung + piper negru + ghimbir) procesat cu lapte si Shatavari

Pot fi dureri centrate pe zona abdominala, care sa persiste si in prima ? a doua zi de menstra, cu intensitati care pot merge pana la necesitatea repausului la pat ; sangele menstrual poate fi mai inchis la culoare. In aceasta situatie este implicat Vata Dosha, de obicei prin stresuri de diverse feluri : fie evenimente bine determinate care au marcat pesoana respectiva fie stres constant, prin stilul de viata sau munca. Aici sunt necesare remedii calmante pentru Vata Dosha si revigorante pentru organism, precum : svedana (sudoratie prin aplicare de caldura umeda) local? abdominal si lombar, sau chiar general dupa caz, administrare de plante precum Shatavari, Aswaganda, remedii cu fier, zeolit, ghee, grasimi vegetale si lichide in cantitati suficiente, alimente calde si fluide, iar gusturile predominante sa fie dulce, acru, sarat. Trebuie evitate lucrurile reci, uscate, usoare (de exemplu chipsuri, floricel de porumb, pufuleti, biscuiti), gusturile picant, amar, astringent.

Alte persoane au eruptii acneice care diminua dupa instalarea menstrei insotite de alte manifestari de tip « foc » precum transpiratii, stari de fierbinteala, furie, cu menstre mai puternice sau mai lungi, cu sange foarte rosu sau continind urme galbui. Atunci trebuie calmat elementul foc cu ghee, zeolit, plante precum Shatavari, Fenicul, eliminind alimentele picante, fierbinti (senzorial sau energetic), pe cele prea acre sau prea sarate, alcoolul, apa acidulata. Trebuie consumate lichide corespunzator, iar gusturile care calmeaza sunt dulce, amar, astringent.

Alteori se intalnesc stari de moleseala, de greutate in intregul corp, iar menstra poate fi mai scurta, cu cantitate mai redusa, sange mai dens, poate mai albicios si eventuale descarcari leucoreice. Atunci trebuie remedii care sa fluidizeze, sa incalzeasca, sa usureze precum Trikkatu, Fenicul ; sa se consume lichide calde, sa se evite branzeturile, dulciurile, fainoasele, grasimile animale. Gusturile favorabile sunt acru, sarat si picant, iar cele care trebuie reduse dulce, amar si astringent.

In cazul in care menstruatia este scurtata si cu flux redus, fara alte semne, Rasa Dhatu poate fi deficitar. Este nevoie de a fi hranit corespunzator, cu plante precum Shatavari, alimente de calitate, ghee, produse apicole, in special polen crud si laptisor de matca crud.

In toate cazurile este necesara mentinut un tranzit intestinal normal care asigura fluenta functionala zonala si este implicat in echilibrul tuturor Doshaurilor.

Un ajutor deosebit vine de la produsele stupului. Ele sunt recomandate in general oricui datorita proprietatilor lor speciale.

Laptisorul de matca (cel mai activ in forma cruda) contine precursori ai hormonilor sexuali, pe care corpul ii utilizeaza asa cum are nevoie, spre a-si regla balanta hormonala. In plus are efecte revigorante, stimulatoare pentru refacerea tesuturilor si a intregului organism, ridica nivelul energetic general, actiuni prin care ajuta la recapatarea functiilor normale. Este hranitor pentru toate tesututrile. De aceea poate fi utilizat in toate dezordinile descrise. Totusi atunci cand se urmareste un efect feminizant rapid se pot administra doze mai mari pe durata limitata. Invers, se poate folosi apilarnilul atunci cand se urmareste contrabalansarea rapida a unui exces hormonal feminin.

Orientativ general, la femeile cu probleme mai deosebite laptisorul crud se poate administra in doze de 2-4 ml/zi timp de cateva saptamani, apoi dupa o pauza de 3-4 saptamani se poate relua. Cand se ia doar pentru intretinere este suficient cate 5-7 zile pe luna, cu 1-2 ml/zi.

Polenul este un alt nutrient functional recomandabil pentru oricine. Este foarte hranitor si digestibil, in special daca este consumat crud, pentru toate tesuturile, deci si pentru Rasa. Are efecte de reglaj general al functiilor corpului daca se administreaza timp suficient. La persoanele cu necesar crescut se pot administra cate 4-6 lingurite pe zi, adica 20-30 grame, sau chiar mai mult. Pentru intretinere sunt suficiente 2-3 lingurite pe zi, cate 5 zile pe saptamana.

La administarea indelungata a laptisorului de matca si polenului am observat atat la femei cat si la barbati reglarea functiilor genitale si a caracterelor sexuale secundare (pilozitate, forme fizice).

Propolisul are bune efecte antihemoragice, remineralizante, trofice pentru vasele sanguine, cicatrizante, antiinflamatoare, ceea ce il indica in hemoragii (metroragii, hipermenoree), in carente minerale si de oligoelemente (deficite nutritionale sau prin pierderi precum hemoragiile).

Mierea are efecte energizante, sustine toate tesuturile, hraneste cu satisfactie Rasa Dhatu care sta la baza formarii menstrei.

Este indicat ca, in fiecare caz in parte, un specialist sa analizeze situatia cu toate particularitatile si asocierile sale, urmind sa stabileasca care sunt masurile terapeutice cele mai potrivite.

Produsele stupului, plantele medicinale si alimentele daca sunt obtinute pe cai naturale si folosite cu intelepciune, pastreaza si aduc cu ele vibratiile normale si armonia. Ele reusesc sa ne readuca in cadrul firesc in care am fost asezati de la inceputul Firii, printre ritmurile universale.

 

Dr. Cristina Aosan

 (Articol publicat in revista Asul Verde)In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.