––> +

Arsuri cateva directii terapeutice

E vara. E vacanta. Chiar daca dominanta vremii este de rece, totusi soarele, atunci cand se arata, are vapaile din orice vara. Arsurile solare sunt la fel de neplacute ca oricand, asa ca mai bine evitam arsita de la mijlocul zilei.

Unii isi mesteresc barcile si se ard cu focul provenind de la diverse aparate, sau cu felurite substante chimice pe care le utilizeaza (de exemplu acizi sau baze puternice). In munti, la focul de tabara, jarul cu unduiri atragatoare de lumina, frige ca si cel din soba. Alte arsuri se pot produce prin contact cu obiecte incinse (plita, vase din cuptor), cu lichide fierbinti (apa fiarta, ceai, ulei), ori fluide solidifiabile aderente (zahar caramel, smoala).

Prima senzatie dupa arsura este extrem de neplacuta si ne indeamna sa inlaturam degraba agentul cauzator. Daca este vorba despre obiecte fierbinti, evident ne indepartam de ele, iar daca este foc, intrerupem contactul cu acesta. La acizi sau baze puternice facem o spalatura cu apa curata. Uleiul incins care adera pe piele trebuie sters cu miscari grijulii de tamponare, ci nu de frecare, caci atunci pielea ar fi agresata in plus. Fluidele solidificabile trebuie indepartate chiar daca manevra este dureroasa ? de exemplu o picatura de zahar caramel pe mâna, daca este lasata va continua sa arda mai in profunzime; insa daca este desprinsa imediat, leziunea va fi mai putin adanca.

In caz ca partea de corp afectata era acoperita de haine, trebuie indepartate pe loc. Fiecare secunda este importanta, caci ele pot fi imbibate cu substantele cauzatoare, incat arsura poate continua. Daca e cazul trebuie taiate, spre a le elimina cat mai rapid.

Oricum s-ar fi produs, este esential de stiut ca orice arsura continua si dupa ce s-a consumat evenimentul accidental. Acest lucru se poate constata practic prin faptul ca leziunile incorect ingrijite, evolueaza catre gravitate mai mare, pana a doua - a treia zi. De exemplu apar flictene sau chiar se produc necroze, ori se adancesc cele existente deja. Aceasta sub influenta oxigenului din aer, care intretine orice ardere. Invers, fara oxigen arderea se opreste. Deci ca sa evitam agravarea, mai trebuie facut un lucru, anume impiedicat contactul zonei afectate cu aerul, deci cu oxigenul. In acest scop, in anumite clinici din China se practica o metoda neobisnuita dar eficienta de terapie a arsurilor. Imediat ce pacientul se prezinta, leziunile sunt toaletate apoi acoperite cu o alifie speciala si bandaje in straturi groase, incat aerul sa nu poata patrunde. Alifia are o formula particulara, continind intre altele miere si triturat de râme. Mierea are efecte de curatare a tesuturilor distruse, actiune antimicrobiana, cat si de refacere din profunzime. Râmele sunt utilizate pentru capacitatea lor puternica de regenerare ? toti stim ca ele isi pot regenera intregul corp, chiar si pornind de la un singur inel ramas integru. Prin aceasta metoda se obtin succese remarcabile in tratarea arsurilor, chiar si a acelora care ameninta viata, pentru ca acopera o mare suprafata a corpului. Refacerea este rapida si cu cicatrici minime.

Imediat dupa ce s-a indepartat agentul cauzator, usturimea este intensa de obicei, si cu atat mai mare tentatia de a o alina cu ceva rece. Atentie: nu folositi apa rece pentru a calma durerile, caci ele vor dura mai mult timp ! In plus se vor forma flictene in mod sigur iar evolutia leziunilor va fi mai severa. La fel daca se aplica imediat dupa accident substante uleioase ori creme comune. Ele calmeaza doar putin, iar efectele terapeutice sunt prea mici. Totodata apar flictene, iar grasimile se indeparteaza greu spre a continua terapia. Remediile grase este mai bine sa fie utilizate mai tarziu, cand zona va fi uscata.

Pentru acorda un prim ajutor care poate simplifica nebanuit de mult intreaga situatie, exista cateva variante simple si la indemana.

Propolisul este unul dintre remediile cele mai eficiente. Se foloseste tinctura de propolis 30% care se aplica pe piele imediat dupa eveniment, acolo unde arsura are grad 1 sau 2, adica este rosie sau deja cu flictene, dar fara rani deschise. Poate parea ciudat sa aplicam o solutie alcoolica pe o arsura, dar alcoolul se evapora imediat consumind pentru aceasta o parte din energia termica acumulata local. Iar propolisul calmeaza durerile, gratie efectelor sale anestezice, absoarbe caldura care altminteri ar continua arsura, este antiinflamator si formeaza o pelicula protectoare ce impiedica contactul cu aerul. Cand durerea reapare se face o noua aplicatie de tinctura. Practic se repeta aplicatia la fiecare cateva minute, iar in circa jumatate de ora durerile incep sa diminue. Aplicatiile se continua ritmate tot de reaparitia durerii, pana cand aceasta dispare. Se va constata cum pas cu pas, in aproximativ o ora, durerile scad iar urmarile accidentului vor fi minime: nu apar flictene, pielea nu va fi nici macar eritematoasa (rosie), usturimea dispare neasteptat, iar sensibilitatea pielii revine la normal, odata cu functionalitatea intregii zone. Fara o terapie atat de intensa, ar putea urma zile intregi de suferinta, pansamente, si inca mult timp consumat in mod neplacut.

O alta varianta de prim ajutor este ca segmentul afectat de arsura sa fie acoperit cu sare. Atunci cand sarea se umezeste trebuie schimba, iar operatia se repeta ca si in cazul tincturii de propolis, pana se linisteste intreg fenomenul. Rezultatele sunt aceleasi.

Mierea este un alt remediu de mare eficienta. In special daca arsura are rani deschise de la inceput, mierea aduce alinare si mari beneficii. Turnata imediat dupa accident, in strat gros persistent si acoperita bine cu pansament, ea curata leziunile, fereste de microbi, absoarbe caldura si secretiile, reconstruieste din adanc.

O intrebare pe care multi si-o pun este ce sa faca cu flictenele ? Unii spun ca trebuie sparte si indepartate. Dar acest lucru expune zonele respective la suprainfectari, adanciri si prelungirea suferintei. Ar trebui totusi luat in considerare ca lichidul din flictene este steril si are un continut hranitor pentru pielea fina care se reconstituie dedesubt. Refacerea acestui tegument delicat, dupa cum demonstreaza experienta, este mult mai rapida si fara urmari neplacute daca flictenele sunt lasate sa se elimine spontan. Pentru a le grabi uscarea si cicatrizarea, este bine sa se aplice peste ele tinctura de propolis.

Uleiul esential de levantica este un alt remediu simplu pentru arsuri, cu efecte curative intense. Aplicarea ca terapie de prim ajutor se face cu aceeasi insistenta ca si in cazul tincturii de propolis. Ambele sunt la fel de eficiente pentru arsurile solare.

Primele 30-60 de minute dupa orice arsura sunt esentiale. Un prim ajutor eficace poate reduce la zero efectele unor arsuri nu foarte grave, sau reduce la jumatate timpul de vindecare in cazul acelora intense si mari. Terapia ulterioara a plagilor folosind miere si propolis conduce la refacerea din profunzime a tesuturilor si la o cicatrizare neteda.

Acestea sa ne fie un motiv in plus pentru ca in trusa de prim ajutor de acasa si din vacanta sa ne insotim intotdeauna cu tinctura de propolis si mierea, care ne indulcesc momentele bune si le usureaza pe cele triste.

 

Dr. Cristina Aosan

Iulie 2010In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.