+

Laptisorul de matca crud isi conserva virtutile medicinale in miere ?

      Este o intrebare care s-a ridicat prima data in urma cu 2 ani, apoi a revenit in actualitate. Mai intai in Decembrie 2011, ziaristul si omul de afaceri Ilie Tudor, de profesie inginer silvic, a publicat in Formula As (numarul 997) articolul “Remedii naturale cu Celule stem” in care face urmatoarea afirmatie despre “Laptisorul de matca in miere. Vorbim despre laptisorul de matca proaspat, care in combinatie cu mierea, in proportie de 1:10-1:12, da un produs extrem de stabil din punct de vedere al conservabilitatii, mentinandu-si calitatile medicinale pe termen lung.” Autorul reia ulterior aceasta idee, ceea ce dovedeste ca nici inainte nici dupa 2011 nu a pregatit vreun amestec de miere si laptisor de matca.
      Partea nefericita este ca desi nu are experienta in domeniul apiterapiei, nici al apiculturii, formuleaza recomandari terapeutice pe baza de produse apicole, recomandari ce pot deveni daunatoare pentru un cititor neavizat.
      Mai intai trebuie spus ca mierea are o densitate aproximativa de 1,4 grame / mililitru, functie de tipul floral, gradul de maturare, vechime. Laptisorul de matca are o densitate de 1,1-1,2 grame / mililitru. Datorita faptului ca laptisorul este mai usor decat mierea, cat si datorita diferentelor de structura fizica ce le face greu miscibile, daca cele doua sunt amestecate, dupa cateva ore laptisorul de matca se ridica la suprafata. Lucrul este usor de inteles pentru orice inginer sau persoana care poseda cunostinte bazale de fizica teoretica sau practica. Odata ridicat la suprafata, laptisorul de matca nu poate beneficia de calitatile de conservant ale mierii. Masa de laptisor de matca ramasa neacoperita de miere, fiind direct expusa la aer si sub influenta temperaturii ambiante, se va degrada.
      Amestecul simplu de miere si laptisor de matca este INSTABIL, deci nu reprezinta o solutie de conservare a laptisorului crud la temperatura ambianta.  Daca este astfel tinut dupa sugestia autorului, instabilitatea sa fizica va favoriza alterarea chimica si a proprietatilor medicinale, ceea ce il face impropriu pentru siguranta alimentara si cu atat mai mult pentru uzul medical.
      Cel mai corect este ca laptisorul de matca crud sa fie pastrat la frigider apoi administrat ca atare. Pentru aceia destul de putini care nu agreeaza gustul lui, se poate face un amestec cu miere si eventual cu alte remedii potrivite care se administreaza concomitent, dar pentru o administrare imediata. In caz ca nu se consuma pe loc, trebuie pastrat la frigider.
      Pe de alta parte, masticarea laptisorului de matca inainte de inghitire in forma sa cruda este folositoare prin inceperea absorbtiei de la nivelul mucoasei bucale si stimularea mai rapida a unor procese interne benefice.
      Laptisorul de matca este un produs al stupului deosebit de complex, armonios, concentrat in principii active ce il fac un adevarat nutrient functional, un produs regal pe care il recomandam in starea sa nativa, cruda.
                                                           Dr. Cristina Aosan
                                 -membru in Comisia de Apiterapie a Apimondia-

(postat 03.06.2014)







In conformitate cu legislatia drepturilor de autor, daca nu aveti un acord scris din partea Melidava, puteti prelua maxim 500 caractere din articolul care va intereseaza, daca precizati sursa si inserati vizibil link-ul articolului.