A de la albinaApilarnilul denumit cu ceva ani in urma cel de al optulea produs al stupului, a fost faurit in Romania, de un apicultor cu o personalitate complexa, domnul Nicolae. V. Iliesiu. Acest produs a aparut in 1980, intr-o era dominata de fascinatia pentru medicamentele de sinteza chimica. Si totusi, gratie puternicelor sale actiuni biologice, la momentul respectiv a avut un impact foarte mare in mediile stiintifice. S-au scris nenumarate lucrari, referate, s-au realizat monografii care au promovat acest produs, s-a facut si un  film documentar, inventia a fost brevetata si protejata in cele mai importante tari ale lumii, a fost multiplu medaliata national si international. Dar cu timpul apilarnilul a cazut pe nedrept din atentia publicului, fiind prea putin utilizat azi, cand locul sau ar fi unul de frunte intre produsele apicole. Ne putem intreba pe drept cuvant, cum e posibil ca un asemenea prinos al albinelor sa fie neglijat, ingropat si uitat tocmai in tara noastra, unde el isi are originea ?
    Istoric
    In spiritul acelor vremuri apuse, apilarnil urma sa slujeasca oamenilor muncii, cat si gloriei partidului comunist si marelui sau carmaci. Asa s-a ajuns ca titularul brevetului sa fie vestita Ferma Apicola C.A.P. Scornicesti. Dar atentia acordata de guvernanti a disparut dupa implozia societatii romanesti in urma insurectiei populare din decembrie 1989. Apoi prabusirea economica a tarii si tradarea intereselor nationale de catre clasa politica au desavarsit fireasca uitare si neglijarea unui bun aflat de acum in proprietatea publica internationala. In multe locuri din strainatate putem afla astazi despre comertul cu pulbere din larve de trantor.
    Domnul Iliesiu, autorul inventiei, a ramas doar cu gloria de a fi extras acest produs impresionant, din practica si experienta milenara a apicultorilor romani.  
    Copilaria si-a petrecut-o pe plaiurile Ardealului, in satul Maieru, pe care, intamplator sau nu, Liviu Rebreanu l-a supranumit "Cuibul visurilor". Acolo, tatal lui Liviu Rebreanu a invatat stuparitul de la  bunicul inventatorului. Pasiunea acestui bunic taran, dar cu gimnaziul facut la Viena, s-a transmis mai departe. Parintii inventatorului, Maria-Luiza si Vincentiu Iliesiu, ei insisi apicultori, obisnuiau sa suplimenteze hrana pasarilor din curte cu larve de trantor. Puii astfel hraniti cresteau mai bine si mai repede decat cei alimentati in mod obisnuit. Acest lucru, pe care tanarul Iliesiu in varsta de 15 ani, l-a observat in curtea parinteasca, l-a urmarit in toata viata lui de apicultor.
    Dupa anii de scoala de la Nasaud si Cluj a lucrat mai intai ca ziarist pentru mai multe periodice ale vremii. Sansa viziunilor sale economice in materie apicola a constituit-o faptul ca a fost acreditat pe langa Ministerul Economiei si Industriilor ca redactor. Informatiile de acolo, coroborate cu spiritul sau de gospodar l-au transformat din gazetar in om de afaceri, proprietar de tipografii, antreprenor.
    Apropiat de Patriarhul Justinian, a sprijinit comunitatea religioasa ortodoxa contribuind la organizarea unui atelier de obiecte bisericesti al Manastirii Cernica printr-o asociatie economica. Comunistii, cinic, il arunca in puscarie pentru 9 ani, tocmai pentru vina inchipuita de a fi prejudiciat Patriarhia... In puscarie, la Tichilesti, in Insula Mare a Brailei, a stat printre albine. Apoi, ca si in cazul altor oameni de mare valoare, a fost reintegrat in viata sociala si devine din 1957 primul director al Apicola, careia ii organizeaza filiale in aproape toata tara. In acelasi an, impreuna cu Prof. Harnaj au infiintat Asociatia Crescatorilor de Albine. Activeaza apoi la Apimondia, unde in 1977, la Adelaide, Australia, primeste "Medalia de aur" si "Diploma de onoare" pentru activitatea depusa in cadrul acestei federatii internationale. In rastimpul muncii de conducere isi finalizeaza cercetarile privitoare la Apilarnil, care s-au soldat cu 25 de brevete.
    Monografia sa dedicata descrierii si promovarii Apilarnil-ului explica ratiunile care au condus la punerea la punct a metodei de obtinere a unui nou produs apicol: rezultatele biologice clare observate inca din copilarie, cat si eficienta economica consecutiva.
    Apilarnil – origine, compozitie, actiuniApiterapeut Dr. Cristina Aoșan
    Apilarnil este un produs biologic activ al stupului realizat prin triturarea larvelor de trantori, care mai departe sunt congelate sau prelucrate in diverse moduri. Recoltarea larvelor de trantor se face fie cu un aparat special, o pompa cu vid, fie prin tescuirea fagurilor care contin larve de trantor de aceeasi varsta, in conditii de desavarsita igiena. Cu ajutorul unui triturator, un fel de mixer, se obtine un amestec care se filtreaza imediat. Rezulta un produs cu aspect laptos, de culoare alb galbuie, cu gust dulce-acrisor-astringent si aroma placuta, care aminteste de polen si propolis.
    Numele acestuia, API-LAR-NIL este creat de inventator folosind mai multe abrevieri, pentru provenienta APIcola, originea in LARvele de trantor si initialele numelui sau N. ILiesiu. In popor, cum romanii foloseau aceste larve in mod traditional, in satele din Maramures si din nordul Moldovei, acest extras din celulele de trantor se numeste "jintita". In Moldova i se spune "lapte de buhai"; buhai, adica tauras, si este renumit pentru vigoarea pe care o da barbatilor.
    Apilarnil este reprezentat de intreg continutul celulei de fagure in care creste trantorul, adica un amestec alcatuit din corpul larvei de trantor in proportie de 97% si hrana larvara comuna compusa din laptisor de matca, polen, pastura, miere si apa, in proportie de 3%. Importanta acestui produs provine in mare masura din faptul ca in momentul recoltarii, la numai 7 zile de la depunerea oului, larva de trantor deja contine un numar urias de celule sexuale, peste 10 milioane de spermatozoizi.
    Este lesne de inteles de ce un asemenea aport nutritional poate corecta probleme de dinamica sexuala masculina. In plus, fiind incarcat cu componente bioactive tinere si integre, el genereaza si o dezvoltare spectaculoasa a subiectilor tineri, in primul rand a celor de sex barbatesc, dar nu numai.
    In compozitia apilarnilul intra glucide, proteine, lipide si un procent de substante nedeterminate. Analizele mai detaliate au demonstrat prezenta aminoacizilor esentiali, ce nu pot fi sintetizati in corpul omenesc, cat si a altor aminoacizi. Aportul acestora explica utilitatea apilarnilului in dieta oricarui organism tanar indiferent de sex, mai cu seama a celor plapande si carentate. In continutul apilarnilului au fost gasite importante cantitati de saruri minerale si oligo-elemente (calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru, mangan, zinc, sodiu, potasiu), care vin si ele in sprijinul constatarii ca acest produs este un tonic si un trofic de mare valoare, cu tropism general. Ceea ce trebuie subliniat este ca daca persoanele de sex barbatesc sunt marii beneficiari ai acestui produs, el nu este nici nociv si cu atat mai putin nu este de dorit de a fi neglijat in consum si utilizare de catre persoanele de sex femeiesc. Acesta este un mare dar al naturii, si anume faptul ca, de regula, produsele apicole ca si cele vegetale sunt utilizate de catre organism acolo unde este nevoie, cum si atat cat este necesar...
    Asupra larvelor din stup si asupra apilarnilului s-au facut nenumarate studii si teste. Unul dintre aspectele importante relevate este absenta toxicitatii. Astfel, concluzia la care s-a ajuns este ca nu exista factori citotoxici care sa poata interfera cu dezvoltarea naturala a celulelor. Mai mult decat atat, studii facute in S.U.A., sub rigoarea FDA, si publicate in "American Bee Journal", arata ca nu se cunosc substante daunatoare sau potential daunatoare in puietul de albine.
    Apilarmel-un produs cu apilarnil, un produs nouUn produs nou - Apilarmel
    Mai bine de 10 ani de activitate intensa in domeniul apiterapiei, m-au condus la ideea ca efectele deosebite ale apilarnil ar putea fi redate in mod deplin consumatorilor, daca ar fi prelucrat aparte, in corelatie cu caracteristicile sale bio-active. In mod obisnuit el este conditionat prin liofilizare, adica se obtine substanta uscata din produs prin eliminarea apei in vid. Aceasta permite ca mai departe, sa poata fi folosit usor ... in industria farmaceutica, adica se pot fabrica diverse comprimate ori capsule, care sunt comod de administrat. Dar ca un revers al medaliei, bio-disponibilitatea substantelor active este diminuata tocmai prin absenta apei. In plus, se pierd si alte proprietati speciale ale produsului original. Sa ne reamintim ca noi suntem in proportie de aproximativ 70% apa. Ea constituie mediul in care se desfasoara Viata, apa fiind vehicul, suport si depozitar de informatie. Cand apa dispare, viata inceteza sa se mai manifeste, se pierd legaturile functionale dintre particule si molecule, dispare insasi informatia vitala, iar ce ramane este doar un amestec amorf de substante organice si anorganice. In plus, apa dintr-un organism viu, cum este cel al larvei din stup, cu o provenienta intr-un mediu atat de select si curat, este deosebit de valoroasa. Este pura chimic, de departe superioara oricarei ape de robinet. In plus, are si o incarcatura energetica vitala speciala, cu atat mai mult atunci cand albinele respective sunt tratate corect de  catre apicultor, ca niste fiinte prietene. Vorbim despre o apa vie, in intregul inteles al cuvantului.
    Acestea au fost ratiunile care ne-au determinat sa cautam varianta optima de a prepara un amestec de apilarnil cu miere care sa fie stabil, iar apoi sa completez si sa-i optimizez valoarea terapeutica pintr-un amestec mai laborios in care intra si polenul. Am obtinut in felul acesta un produs care are apilarnil integral in procent mare (10%), miere de salcam si polen crud. S-au impletit intr-un singur buchet, pe care l-am numit Apilarmel, actiunile binefacatoare stimulatoare, tonice si constructive ale apilarnilului, cu substratul proteic deosebit furnizat de polen, cel energetic dat de glucidele de cea mai buna calitate din miere si catalizatorii vietii reprezentati de vitamine, enzime, oligoelemente, toate cuprinse in cantitatea minima necesara de apa vie, existenta in mod natural in produsele originale ale albinelor. Mierea mai confera anumite avantaje, anume ca functioneaza drept caraus al remediului asociat catre tinta sa de actiune si amplifica proprietatile acestuia. Rezultatele pe care le-am obtinut ulterior imi permit sa spun ca este un produs remarcabil.
    Cine sunt cei care ar trebui sa utilizeze in mod special Apilarmel ? Cu certitudine putem sa impartim utilizatorii in patru mari categorii:  persoanele tinere si sportivii, care sunt supusi, prin natura activitatii,invitatie in Corea de Sud, prezentare de succes Apilarnil si Apilarmel la mare consum fizic si intelectual, surmenaj, stres; cei care isi pretuiesc sanatatea si vigoarea si se straduiesc sa le mentina; persoanele mature, care se indreapta spre varsta a treia, care prin suplimentarea alimentatiei zilnice cu Apilarmel pot contribui la indepartarea fenomenelor de imbatranire. Lucru dovedit, un consum indelungat prelungeste viata si starea de sanatate. Si bineinteles cei suferinzi, carora in functie de problemele de sanatate pe care le au, li se poate recomanda Apilarmel in doze adaptate situatiei.
    Astfel de la problemele de crestere in greutate ale sugarului, la anemii si inapetenta, pana la surmenajul sever si la stresul extrem al tinerilor care muncesc de dimineata pana seara ca sa-si faca o cariera, Apilarmel poate aduce o rezolvare neasteptata, in doze ponderate, de la 1/2 lingurita si pana la 3 pe zi, sau chiar de 3 ori cate 2 lingurite pe zi.
    Dar principalul beneficiar al Apilarmelul se poate spune cu toata seriozitatea ca ar trebui sa fie omul sanatos. In special in conditiile  zilelor noastre, cu o viata de mare consum in activitatea zilnica, dar cu aport nutritiv dezechilibrat si carentat datorita unei alimentatii denaturate, se simte nevoia unei suplimentari cu substante biologic active de buna calitate. Acest produs aduce o doza de substante vitalizante, energizante, regenerante, care asigura un mai bun randament fizic si intelectual, o rezistenta sporita la efort, furnizind organismului si o parte din acele materii prime necesare pentru intretinerea in bune conditii a structurilor si functiilor sale normale.
    In scopul intretinerii sanatatii se poate consuma o lingurita pe zi, cate 10-14 zile pe luna; barbatii pot lua 2 lingurite sau mai mult, la fel si femeile care lucreaza intens, in functie de intensitatea efortului depus de fiecare. Acest lucru a rezultat din experienta practica, inclusiv in familia noastra.
    Varsta a treia, varsta intelepciunii, azi este la fel ?Geriatrie
    Terapia sustinuta cu Apilarmel poate readuce vigoare si o rezistenta sporita la boli, celor de varsta a treia indiferent de sex printr-un aport de substante nutritive si substante bioactive. Este indeobste cunoscut ca persoanele de varsta a treia au o capacitate de prelucrare si absorbtie a tubului digestiv mai redusa. Preparatul Apilarmel realizat la Melidava ofera prin formula sa substante trofice si tonice usor absorbabile si utilizabile. De doua ori pe zi cate o lingurita poate fi suficient spre a observa o certa imbunatatire a starii  de vitalitate. Creste imunitatea,  mareste rezistenta in fata bolilor, scurteaza timpul de convalescenta si recuperare in cazul unor suferinte asociate varstei. Pe timp de iarna e util ca dozele sa fie majorate.
    Patologie in dinamica sexuala, calitatea spermei, conceptieVesnic verdeee !
    Barbatii care dintr-un motiv sau altul au o problema de dinamica sexuala, pot utiliza Apilarmel cu excelente rezultate.
    Cuplurile care nu reusesc sa aiba copii trebuie sa stie ca de regula nu femeile poarta raspunderea infertilitatii ci cel mai adesea barbatii au probleme de acest fel. Si vorbim de procente care ajung pana la 50% din cuplurile cu infertilitate.
    Trebuie facuta o neta distinctie intre potenta unui barbat si capacitatea sa de a se reproduce. Ceea ce indeobste denumeste astazi virilitatea, adica capacitatea de a intretine raporturi sexuale, nu este o masura sau o garantie a faptului ca materialul seminal este de cea mai buna calitate. Deci cuplurile in care barbatii au probleme cu numarul spermatozoizilor (azoospermie, oligospermie), ori cu dinamica si mobilitatea acestora pot apela la Apilarmel. Acesta imbunatateste calitatea spermei, creste numarul, vigoarea si viteza spermatozoizilor.
    Chiar mai mult decat atat, sunt indicii ca apilarnil poate influenta si sexul viitorilor noi nascuti. In baza unor observatii empirice la caine si porc, femelele hranite cu jintita au nascut pui in mare majoritate masculi. Pentru rigoare, se poate vedea adresa 3851/1959 a Institutului de microbiologie Dr. I. Cantacuzino.
    In situatiile de probleme ale dinamicii sexuale prin stres, in scopul rezolvarii lor, este important sa se acorde atentia cuvenita si eliminarii starilor tensionale, in favoarea relaxarii.
    Viitori sportiviSportivi
    Astazi campionii nu mai primesc ca in vremurile antice o cununa de lauri. Primesc bani. Bani multi si perspective exceptionale in viata. Cu o singura conditie: sa fie azi mai buni ca ieri si maine mai buni decat azi. Acest lucru genereaza un urias consum psihic si fizic. Cu urmari severe pentru organismul celui angajat intr-o astfel de lupta. Pentru a face fata acestui stres, destul de multi apeleaza la suplimente, unele nu tocmai ortodoxe. Apilarmel si produsele apicole pot fi o solutie foarte buna pentru o maniera naturala de a le imbunatati performantele. Este sustinut un organism care are mare nevoie de acest lucru, fara a produce si daune. Studiile facute pe subiecti de sex barbatesc demonstreaza ca un consum sustinut de apilarnil conduce la cresterea masei musculare. Nu acelasi lucru se intampla in cazul subiectilor de sex femeiesc. Deci nu apare riscul masculinizarii printr-o dezvoltare exagerata a masei musculare si nu determina nici cresterea in greutate prin depuneri adipoase.
    E de dorit ca tinerii care isi propun o crestere de masa musculara si pentru asta merg la sali de fitness, sa nu apeleze la produse cu hormoni de sinteza, chiar daca acestea pot genera o dezvoltare spectaculoasa. Va sigur ca aceste metode super-rapide de crestere de masa au si efecte nefaste care va vor urmari toata viata.
    GinecologieAlbine salbatice
    In patologia ginecologica poate fi utilizat in sindromul premenstrual, mastodinie, mastoze si noduli mamari, menometroragiile functionale, amenoreele psihogene, dismenoree, hipertiroidiile asociate sau de sine statatoare. In general calmeaza fenomenele de hipersecretii hormonale feminine de tip estrogenic. In patologia obstetricala poate fi utilizat in terapia avortului spontan, insuficienta placentara, hepatopatia de sarcina, disgravidie.
    Probleme hepatice
    Pacientii cu diverse suferinte hepatice, hepatita virala acute, hepatita virala cronica, ciroza hepatica si chiar hepatocarcinom pot utiliza cu succes Apilarmel. Este cunoscut ca apilarnilul are si efecte antivirale, iar polenul si mierea sunt bune trofice hepatice. Produsele apicole pot constitui remedii de foarte buna calitate si eficienta in tratarea sau ameliorarea numarului mare de hepatopatii cronice primare si secundare.Pastura cruda Melidava-se topeste in guraPolen crud polifloral MelidavaLaptisor de matca crud=cel mai puternic regenerator  
    Stari carentiale, convalescente
    Apilarnill prin natura sa este un complex de substante apropiat de laptisorul de matca. Actioneaza ca tonic general, vitalizant, reface structurile si functiile afectate de diverse suferinte, fiind util in tratarea tuturor starilor carentiale, subnutritie, malnutritie, anemii, convalescente, inclusiv a celor din urma interventiilor chirurgicale.
    Un domeniu special il pot reprezenta starile carentiale rezultate in urma unor cure exagerate de slabire. Diversele cure de slabire, de mare si imediat efect, de tipul celor hiperproteice, mono-aliment, s.a., unde pe seama unor trucuri fiziologice apar rezultate spectaculoase, degradeaza sanatatea beneficiarilor acestor recomadari pseudo-medicale. De multe ori, recuperarea pacientilor dupa astfel de cure este nu numai problematica, ci si de durata. In aceasta situatie, o mica cantitate in comparatie cu cea a alimentelor, dintr-un produs biologic concentrat, poate readuce repede in organism principiile de care acesta a fost aspru privat.
    Oncologie
    In sine Apilarmel poate fi util in tratarea efectiva a acelor tipuri de cancer considerate a avea origini hormonale feminine. Vorbim cu deosebire despre anumite cancere de san sau genitale, in care investigatiile specifice de laborator arata prezenta receptorilor specifici pentru hormoni sexuali feminini.
Un domeniu special il reprezinta starile carentiale si degenerative instalate in timpul si in urma tratamentelor oncologice. Apilarmelul in doze adecvate, mai mari de regula, poate fi util tuturor pacientilor cu probleme oncologice care fac chimio- sau radio-terapie, prin efectul hepato-protector, cu mentinerea troficitatii si regenerarea ficatului, prin protectia fata de degradarea organica, efectul de prezervare a vitalitatii generale, protectie imunitara. Demn de mentionat este ca apilarnilul sustine procesul de hematopoeza, responsabil de calitatea sangelui, si care este sever afectat in cazul tuturor persoanelor care Zeolit Melidava=chimio-radio-protectorPropolisul=chimio-radio-protectorfac chimio- sau radio-terapie. Mierea este unul dintre putinele produse naturale care contine germaniu in compusi organici. Germaniul continut in miere are un grad ridicat de biodisponibilitate. Dupa cum se cunoaste, el are un rol de frunte in lupta impotriva cancerului. Polenul crud este o sursa de proteina de cea mai buna calitate. De asemenea contine seleniu, care combate cancerul. Iar  apilarnil contine si anumite cantitati implicite de laptisor de matca din hrana larvara.
    Ca sa nu cadem in ridicolul unor discutii neprofesionale, va asigur ca o hrana de buna calitate si corect administrata nu are cum sa “hraneasca” cancerul. Mai mult, in cazul produselor stupului vorbim de o super-hrana, de exceptionala calitate si cu o provenienta vegetala 100%, chiar daca albina apartine regnului animal, iar produsele sale sunt considerate conventional ca fiind de origine animala. Rechinii care mananca  doar carne, nu fac cancer. Dvs. credeti ca albinele se pot imbolnavi de la polen, miere si laptisor de matca ?
    Este bine cunoscut in mediile de specialitate, dar de-acum si de catre nespecialisti, ca cito-static inseamna de fapt cito-toxic. Sub actiunea acestor substante, se incetineste diviziunea celulara haotica din tumoare dar si cea fireasca a celulelor normale din intregul corp. Urmarea este ca aceste severe toxine, cu formule chimice de multe ori apropiate de cele ale unor ierbicide, administrate ca citostatice produc un real dezastru nu numai asupra tumorilor, dar si asupra tuturor celorlaltor organe si functii ale corpului uman. Practic are loc o imbatranire precoce si rapida indusa artificial, cand scad mult capacitatea vitala, ca si cea de efort, rezistenta la intemperii, capacitatea de aparare si de lupta impotriva bolii. Iar radio-terapia este un tratament inca mai sever cu variate si complicate urmari in timp.
    Studii recente publicate de Natural News, au aratat ca multi medici specialisti in terapia cancerului refuza pentru ei insisi aceste terapii daca ar ajunge bolnavi oncologici. Mai precis, este un studiu realizat la McGill Cancer Center, pe un esantion de 118 doctori, care in proportie de 75% ar refuza pentru ei si familiile lor terapiile oncologice standard, datorita efectelor dezastruase, in absenta unor tratamente de sustinere.
    Un tratament adjuvant care sa permita organismului sa reziste in aceste conditii si sa-si mentina un sistem imunitar activ, este absolut necesar in opinia multora, care incearca sa inteleaga fiinta umana in complexitatea ei.
    In loc de de incheiere
    Apicultura ne va oferi cu siguranta in viitor inca multe si fericite surprize. Intregul stup este un binecuvantat izvor de sanatate, de la ceara si aerul din interior pana la veninul de albine. Apilarnil este foarte probabil cel mai complex produs apicol cunoscut, pe care il datoram eforturilor unor prea demni inaintasi. Pe nedrept uitat mult timp, merita cu prisosinta sa fie din nou scos la lumina dintre rafturile prafuite. Este necesar sa se continue si sa se sporeasca eforturile initiatorilor lui, spre a fi restituit acelora care au nevoie de el.
    Apilarnilul romanesc, recoltat asa cum se cuvine, a devenit din pacate rar si scump. El are o valoare net superioara fata de pulberea de larve de trantori ce vine din Asia la preturi ridicole si care constituie adesea materie prima pentru produse carora li se atribuie pe nedrept numele apilarnil. Acesta este motivul pentru care Apilarmel contine apilarnil din Romania, provenit din surse de incredere, ceea ce insa limiteaza cantitativ productia. Iar ca sa-l redam consumului cu toate proprietatile daruite de albine, ne-am straduit sa gasim varianta optima de a-l cuprinde intr-un produs usor si eficient de administrat.
    Ii multumim cu respect Domnului Nicolae Iliesiu, de dincolo de timpul care l-a asezat speram intr-un loc plin de Lumina, pentru drumul cu largi orizonturi pe care ni l-a deschis.

                          Cristina si Gabriel Aosan
(redactat 08.2012)